Árrésstop ide vagy oda, drágul a magyarok kedvenc húsa

A baromfihús és a tojás ára is jelentősen megemelkedett az elmúlt évben: a csirkemell majdnem egyötödével, a tojás pedig egy hét alatt csaknem 6 százalékkal drágult, miközben a szakértők szerint a közeljövőben sem várható enyhülés az árakban.

2025. október 8., 09:57

Szerző:

Már csaknem ötödével kerül többe a csirkemell, mint tavaly. A madárinfluenza-járvány miatt Európa-szerte kevesebb a tojóállomány. Az egy évvel korábbi árakhoz képest 19 %-kal drágább ma a csirkemell, a tojás pedig a múlt héten 6 %-kal emelkedett. A szakértők szerint kedvező fordulat egyelőre nem várható a magyarok kedvenc húsának árában – számolt be róla az RTL Híradó.

Az egekben a hús és a tojás ára


Hiába van érvényben az árrésstop, az elmúlt 12 hónapban kiugró mértékben nőttek a baromfiárak. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a csirkemell közel egyötödével drágult az előző évhez képest.

A baromfihús drágulása különösen érzékenyen érintheti a hazai vásárlókat, hiszen Magyarországon ez a legkeresettebb húsfajta: átlagosan 25 %-kal több fogy belőle, mint sertéshúsból. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb adatai szerint 2025 39. hetében a csirkecombot 11, az egész csirkét pedig 8 %-kal magasabb áron értékesítik a feldolgozók, mint egy évvel korábban. A helyzet a korábbi hetekben sem mutatott javulást: a 38. héten hasonló tendenciák látszottak. A csirkemellfilé feldolgozói ára 2087,9 forint volt kilogrammonként, ami 15,8 %-os éves növekedést jelent.

A tojás ára sem alakul kedvezőbben: a debreceni fogyasztói piacon mindössze egy hét alatt közel 6 %-kal emelkedett, így átlagosan 85 forintot kell fizetni egy darabért.

Lehet, hogy nem is lenne szabad ennyi csirkét enni

Amint arról korábban már beszámoltunk, olyan parazitát és kémiai anyagokat találtak csirkemellben, amelyek még magas hőfokon végzett sütés vagy főzés során sem pusztulnak el.

Szakértők különösen a csirke tüdő­szövetét, fejét és farki részét jelölik meg veszélyesnek, mivel ezekben halmozódhatnak fel a legellenállóbb kórokozók és toxinok. Az orvosok ezért azt tanácsolják, hogy ezeket ne fogyasszuk, még akkor se, ha látszólag megfelelően készítjük el a húst. 

Acsirkemáj mérsékelt mennyiségben tápláló lehet, mivel gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, de fogyasztását bizonyos egészségi problémák esetén nem ajánlják, például magas koleszterinszint, vese- vagy gyomorbetegség esetén. A kutatások szerint heti 300 grammnál nagyobb mennyiségű baromfihús fogyasztása növelheti a gyomor- és bélrendszeri daganatok kialakulásának valószínűségét, főként férfiaknál.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)