A magyar gazdaság nagyon megérezte az orosz támadást

Nagy eséssel kezdődött a nap a világ tőzsdéin, a budapesti sem volt kivétel. És a forint is beszakadt.

2022. február 24., 10:45

Szerző:

Amíg a szerdai napot 360-as szinten zárta a forint, addig az orosz támadás híre után elkezdett gyengülni és csütörtök reggel 8 órakor már 365 felett járt az euróval szembeni értéke – írja a hvg.hu. Ebben nagy meglepetés nincs, bizonytalan helyzetben a forint általában gyengülni, a dollár erősödni, az arany drágulni szokott, mivel a befektetők inkább a biztosabbnak vélt eszközökbe helyezik a pénzüket.

A lap arról is ír, hogy nagy eséssel kezdődött a nap a világ tőzsdéin, a budapesti sem volt kivétel. A magyar cégek közül eddig a legkeményebben a fontos orosz és ukrán érdekeltségekkel bíró OTP-t ütötte meg az Ukrajna ellen indított orosz invázió. 

20,6 százalékot esett az OTP részvényeinek árfolyama a tőzsdenyitás utáni percekben, miután megindult az Ukrajna elleni orosz invázió. Azóta némileg korrigált az árfolyam, délelőtt 10-kor már csak 6 százalékos volt a napi esés – írják. Hozzátéve: Az OTP-nek fontos érdekeltségei vannak Ukrajnában és Oroszországban is. A legfrissebb tőzsdei jelentés szerint 2021 első kilenc hónapjában a teljes cégcsoport profitjának 14 százalékát adta az orosz és az ukrán leányvállalat. Ukrajnában az invázió, Oroszországban a nyugati szankciók miatt lehetnek bajban.

(Kiemelt kép: Ukránok bankautomatákhoz állnak sorba 2022. feburár 25-én. fotó: Daniel LEAL / AFP)