Életfogytiglant kapott a londoni magyar lány gyilkosa

Életfogytig tartó börtönt kapott annak a londoni magyar lánynak a gyilkosa, aki brutálisan megölte, majd egy kukában tolta el egy erdőig áldozatát, ahol elásta. A 64 éves román kamionos végig ragaszkodott ártatlanságához, de minden bizonyíték, köztük kamerafelvételek is ellene szóltak. A 20 éves lány 2021 májusában tűnt el az angol városban, egy hónappal később találták meg a holttestét.

2022. augusztus 3., 20:36

Szerző:

Élethosszig tartó börtönt szabtak ki Angliában arra a férfire, aki hidegvérrel megölt egy húszéves magyar lányt Londonban – számol be az RTL Híradó. A fiatal nő eltűnését 2021 májusában jelentették, ez az egyik utolsó kép róla. Egy parkban, egy kidőlt fa rönkje alatt találták meg a nyomozók az elásott holttestét. 

Gyilkosa, a 64 éves román kamionsofőr végig tagadta, hogy bántotta a lányt. Ám a rendőrség biztos volt a dolgában: a vezető nyomozó azt mondta a tárgyaláson, hogy több órányi biztonsági kamerafelvételt vizsgáltak. Ezek és a nyomozók bizonyítékai, valamint az orvos szakértői vélemények alapján már az előtt gyilkossággal gyanúsították meg a férfit, hogy előkerült a nő holtteste. Neculai Paizan több mint hússzor ütötte fejbe egy elektromos fűrésszel.

A rendőrök szerint a férfi egy konténerlakásban verte halálra Ágnest, akivel a sofőr gyakran találkozott. A kamerafelvételeken látható az autó, amellyel elfuvarozta magához a lányt a gyilkosa. Órákkal később pedig már egy kukát tolva tűnt fel a kamerák előtt. Ebben vihette az áldozatot az erdőig, ahol elásta – egy másik képen lapáttal a kezében tűnt fel.

Györei Péter, a Híradónak nyilatkozó, angolszász büntetőjogban jártas ügyvéd szerint a lehető legszigorúbb ítélet született:

„Az Egyesült Királyságban szándékos emberölésért kötelező kiszabni a bíróságnak életfogytig tartó büntetést. Ebben a mostani konkrét esetben valószínűleg a különös kegyetlenséggel történt elkövetés miatt lett magasabb a kiszabadulás legkorábbi ideje.”

A jogerős ítélet szerint ugyanis csak 22 év múlva szabadulhat feltételesen a gyilkos. 

(Kiemelt képünk: A Londonban megölt magyar lány eltűnése után közzétett fényképe. Forrás: Metropolitan Police)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.