Kóros elmeállapota miatt megúszhatja a börtönt a feleséggyilkos

Fennáll a veszélye, hogy megismétli bűncselekményét, ezért a bíróság kényszeres gyógyszerkezelését kérvényezte.

2021. augusztus 4., 11:47

Szerző:

Emberölés bűntette miatt indult eljárás egy 68 éves férfival szemben, mert tavaly júniusban Pécsváradon megfojtotta a feleségét. Kutasi Tamás, a Baranya Megyei Főügyészség szóvivője a 24.hu megkeresésére elmondta, hogy a férfi beismerte a bűnét de az elkészült szakértői vélemény alapján nem büntethető, mert kóros elmeállapotban szenved.  

A rendszeres alkoholfogyasztása miatt a férfi szellemi leépülésben szenved. Az alkoholizmusa is hozzájárult paranoid, féltékenységi gondolatainak megjelenéséhez. A felesége hosszabb ideig külföldön tartózkodott, mert gondozónőként dolgozott. A férfi úgy érezte, hogy felesége elhidegült tőle és valamiért úgy gondolta, hogy az asszony meg akarja mérgezni őt. Mindezeknek a feltételezéseknek valóságalapja nem volt.

2020 júniusában vesztek annyira össze, hogy a nőt megütötte, aki az ütés következtében elesett. Ekkor a férfi megfogta a nyakát és addig szorította, míg felesége eszméletét vesztette. A megijedt férfi hívta a mentőket, akik a helyszínen újraélesztették a nőt, de másnap meghalt a kórházban. A férfi beszámítási képessége kizárt, így a Büntető Törvénykönyv rendelkezése miatt nem büntethető. Azonban tartani kell tőle, hogy hasonló cselekményt fog elkövetni, ezért az ügyészség kényszergyógykezelésére tett indítványt.

(Kiemelt kép: Illusztráció)