1,7 tonna kokaint foglaltak le egy halászhajón

Több mint 1,7 tonna kokaint talált kötegekbe csomagolva egy halászhajón a francia haditengerészet a Guineai-öbölben, Afrika nyugati partjainál – közölték kedden a francia hatóságok.

2022. május 24., 15:54

Szerző:

A haditengerészet egyik fregattjának legénysége szombat hajnalban avatkozott közbe a húszméteres halászhajón, amely a különleges megfigyelési listán szerepelt.

A hajó dokumentumainak ellenőrzése alapján nem lehetett megállapítani, milyen országhoz tartozik, így zászló nélkül hajózónak minősítették – közölte a bresti (atlanti-óceáni) tengeri prefektúra és Bretagne város ügyészsége. A fedélzetre lépve a francia haditengerészek kábítószert tartalmazó csomagokat találtak.

A teljes fogás mintegy 1730 kilogrammnyi kokain volt, amelynek az értéke a Kábítószer-ellenes Hivatal becslése szerint meghaladja az 50 millió eurót (19 milliárd forint). A Corymbe művelet keretében Franciaország 1990 óta szinte állandó jelleggel felvonultat egy vagy több hadihajót a Guineai-öbölben, ezek feladata „a francia érdekek védelme és hozzájárulás a tengerbiztonság növeléséhez”.

(Kiemelt képünk: illusztráció Fotó: Shutterstock)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.