Kalapáccsal estek az '56-os sortűz emlékművének egy kis színesfémért

A fővárosi rendőrök elfogtak két fiatalt, akik bronz puskagolyókat loptak el egy budapesti emlékműről.

2023. január 31., 16:55

Szerző:

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, V. kerületi Kossuth Lajos téren található Véres Csütörtök-emlékművet szemelte ki magának két fiatal 2023. január 24-én délután Budapesten. A felújítás alatt álló épület homlokzatára elhelyezett szimbolikus bronz puskagolyók közül 11 darabot egy kalapáccsal levertek, majd a zsákmányt zsebre tették. A bűncselekményt az épület biztonsági szolgálatának munkatársai észlelték, és a két fiatalt feltartóztatták – írja a BRFK közleménye.

A helyszínre érkező XIII. kerületi rendőrök a 24 éves K. Csabát és a 24 éves K. Viktort elfogták, majd tőlük a bronz puskagolyókat – amelyek értéke több mint egymillió forint - lefoglalták. A rongálással okozott restaurálási költség körülbelül 10 millió forint. A két férfit az V. Kerületi Rendőrkapitányság nyomozói lopás bűntett megalapozott gyanúja miatt kihallgatták, majd őrizetbe vették őket.

(Kiemelt képünk: A megrongált Véres Csütörtök emlékmű a Kossuth téren. Fotó: Budapesti Rendőr-főkapitányság.)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.