Interneten árulta a nem létező tárgyait

27 személyt tévesztett meg.

2021. augusztus 31., 15:35

Szerző:

A Pécsi Ügyészség csalás miatt emelt vádat egy budapesti férfi ellen, aki olyan termékeket árult az interneten, amelyek valójában nem is léteztek.

A férfi egy évig nem rendelkezett munkaviszonnyal, így rendszeres jövedelemmel sem. Elhatározta, hogy az egyik közösségi oldalon létrehoz egy Fashion and Style nevű csoportot, ahol különböző ruhaneműk, bútorok, babakocsik és ékszerek fotóit töltötte fel eladás céljából. Azonban ezek a tárgyak csak a képeken szerepeltek, a valóságban nem képezték a csaló tulajdonát. A feladott hirdetésekre többen jelentkeztek, akik átutalással fizettek a férfinak. A pénzükért cserébe semmit nem kaptak. 

Az elkövető 2019 októbere és 2020 májusa között 27 személyt vert át, összesen 900 ezer forint anyagi kárt okozva nekik. Cselekménye 27 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás megállapítására alkalmas, mely bűncselekmények közül a legsúlyosabb 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – írja a közlemény.

(Kiemelt kép: Illusztráció Fotó: Christin Hume / unsplash)

 

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.