Rács mögött az unokás átverésben utazó banda

Csaknem 6 millió forintot csalt ki magyarországi nyugdíjasoktól az Angliából irányított bűnszervezet.

2022. augusztus 9., 10:53

Szerző:

A police.hu-n azt írták: a rendőrség még 2020 februárjában, összehangolt akcióban Budapesten, Izsófalván és Makón elfogott hat férfit, az ezt követő hónapokban pedig a bűnszervezet további nyolc tagja – köztük az angliai vezetők – ellen indítottak eljárást.

A bűnszervezet összesen tizenegy férfiból és három nőből állt. Ketten Angliából hívogattak fel magyarországi számokat, majd a hívásokat fogadók unokájának, gyermekének, keresztgyermekének adták ki magukat. A jól ismert módszert alkalmazták: azt állították, hogy közlekedési balesetet szenvedtek, bajban vannak, azonnal pénzre van szükségük. Azt mondták, hogy nem tudnak elmenni a pénzért, de egy megbízható barátjukat elküldik érte. Aki nem tudott pénzt adni, attól ékszereket kértek.

Az Angliából telefonálgató páros irányította azokat, akik itthon felkeresték az időseket, ők mondták meg, mikor, milyen címre kell elmenniük.
A felhívott emberek között többen voltak, akik ráismertek a módszerre és nem hagyták magukat megkárosítani. Ám voltak, akiket sikerült becsapni. Békés megyében egy gyulai idős férfitől másfél millió forintot, Békésen egy 80 éves nőtől pénzt és ékszereket vittek el. Egy debreceni nőtől 3 millió 200 ezer forintot csaltak ki, egy szegedi nő pedig több mint egymillió forintot adott át a csalóknak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: PETER KOHALMI / AFP)