A koronavírus miatt rafkósabbak a drogcsempészek

Svédországban tavaly 43 kilogrammról 216 kilogrammra ugrott a beáramló kokain mennyisége.

2021. október 19., 12:45

Szerző:

A koronavírus-járvány nem csak a tiszta kereskedelem, hanem a drogcsempészet világában is komoly változásokat hozott. A terjesztésben új útvonalak jelentek meg, elsősorban a tengeren – írja a Politico. Svédországban ugyanis a járvány csúcsán, amikor teljesen leállt az ország, a hatóságok felfigyeltek arra, hogy egyre több kis csónak jelenik meg éjszaka és ingázik Dánia és Svédország között. 

A rendőrség tájékoztatása szerint éves szinten 100-150 tonna illegális kábítószer érkezik Svédországba. Ennek több mint fele hasis, 22 százaléka marihuána, 12 százaléka kokain, 11 százalék metamfetamin, a fennmaradó hányadot pedig más tudatmódosítók teszik ki. Éves szinten ez akár egymilliárd eurós bevétel is származhat. A járvány miatti változást jól szemlélteti a svéd rendőrség közlése, miszerint 2020-ban a Svédországba beáramló kokain mennyisége 43 kilogrammról 216 kilogrammra ugrott. A szakértők már évek óta megfigyelték a növekvő tengeri forgalmat, amely szerintük összefüggést mutat a drogcsempészettel. A helyzetet pedig megkönnyíti, hogy Dániából Svédországba csupán 10 perc az út, és a hatóságok is leginkább a közutakat figyelték idáig.

(Kiemelt kép: Jonathan NACKSTRAND / AFP)

19:56

Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen a "pécsi fekete angyalként" elhíresült férfi klinikai ápolót, aki egy koronavírusos beteg halálát okozta 2022 decemberében - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.