100 éves korában áll bíróság elé egy volt koncentrációs táborőr

Az igazságszolgáltatásnak nincs lejárati ideje.

2021. október 7., 15:51

Szerző:

A német adatvédelmi törvények miatt csak „Josef S." néven azonosított gyanúsítottat azzal vádolják, hogy bűnrészes volt a hadifoglyok lelövésében, és „tudatosan és szándékosan" közreműködött 3518 fogoly meggyilkolásában 1942 és 1945 között a Sachsenhausen-i koncentrációs táborban – írja az Euronews.

76 évvel a második világháború befejezése után Joseph S. a legidősebb személy, akit a náci korszak bűneiért bíróság elé állítanak Németországban. Josef S. 21 éves volt, amikor 1942-ben először lett főtörzsőrmester Sachsenhausenben. Most már majdnem 101 éves, de úgy tartják, hogy képes naponta akár két és fél órát is megjelenni a bíróságon.

Thomas Walther ügyvéd, aki a borzalmak túlélőit és hozzátartozóikat képviseli. Az ügyvéd nyugdíjas éveit annak szentelte, hogy az utolsó túlélő nácikat is bíróság elé állítsa, életkoruktól függetlenül. Egy Walther által a 2000-es évek elején a bíróság elé vitt ügynek, John Demjanjuk egykori SS-őr elítélésének köszönhető, hogy 2011-ben kialakult az a joggyakorlat, amely lehetővé tette az ügyészek számára, hogy vádat emeljenek Adolf Hitler megsemmisítő gépezetének részeként elkövetett bűnsegély, felbujtás vagy szolgálat miatt 

A Berlintől mintegy 30 kilométerre északra fekvő Sachsenhausen táborban 1936 és 1945 között 200 000 foglyot tartottak fogva, főként ellenállókat, zsidókat, politikai ellenfeleket, homoszexuálisokat és hadifoglyokat. A Sachsenhauseni Emlékhely és Múzeum szerint 100 000 rab halt meg kényszermunka, gyilkosság, orvosi kísérletek, éhezés vagy betegség következtében, mielőtt a tábort a szovjet csapatok felszabadították.

(Kiemelt kép: Katonák az auschwitz–birkenaui koncentrációs táborban 1944-ben. Fotó: Lili Jacob / Fortepan)