Gránit­puha büdzsé – Ajánló lapunk 2019. július 18-i számából

Ha a napokban elfogadott költségvetés parlamenti vitájának érveit olvassuk, két eltérő világ tárul a szemünk elé: a kormány szerint európai éllovasként tervezhetjük a 2020-as büdzsét, sőt a következő évtizedet, az ellenzéki megszólalók viszont a kivéreztetett közszolgáltatások és a külső hatásoknak kiszolgáltatott gazdaság helyzetét olvasták a kormány fejére.

2019. július 17., 07:00

Szerző:

Senki sem tagadja, hogy a deficit alacsony és a növekedési adatok is kedvezők a válság után tíz évvel, de az ellenzék szerint éppen ezt kellene kihasználni olyan egészségügyi, oktatási, szociális reformok megvalósítására, amelyek társadalmi fordulathoz vezethetnének – írja elemzésében Lakner Zoltán. Az összeállításunkban megszólaló Mellár Tamás közgazdász professzor Szabó Brigittának egyenesen úgy fogalmaz: a kormány hatalmas bűne, hogy elvesztegetett egy évtizedet, elmulasztott egy soha vissza nem térő alkalmat, és a példátlan mértékű közösségi forrást nem a modernizációra és a felzárkózásra fordította, hanem a gazdaság rövid távú felpörgetése érdekében elégette. A Párbeszéd parlamenti képviselője szerint a magyar gazdaság fejlődése fenntarthatatlan, a jelenlegi növekedés mesterségesen gerjesztett és Magyarországtól független tényezőkön nyugszik. A 2019 első negyedévében mért 5,3 százalékos GDP-növekedésből 3,5 százalékot az építőipar hozott, ami nem normális – állítja Mellár Tamás. Szerinte mindegy, hogy mi szerepel a költségvetésben, Orbán Viktor akarata szerint bármikor tetszés szerint módosíthatják a büdzsét. Lakner Zoltán arra is figyelmeztet, hogy sokan vannak, akik számára ez a Magyarország élhető, de ők nincsenek elegen. Mellettük, a többség mellett elmegy a magyar történelem egyik legnagyobb fejlődési lehetősége, anélkül hogy találkozhatnának vele.

Lapozzon bele!

Nekünk állandóan több konfliktust kell vállalni

Negyedszázada alakult meg az első MSZP–SZDSZ-koalíció, amely akár a demokrácia unalmas hétköznapjait is elhozhatta volna, hiszen korábbi riválisok váltak képessé a megegyezésre. A politika azonban nem ismer végpontokat, csak kölcsönhatásokat. A szocialisták és a liberálisok együttműködése átalakította a politikai teret, ami újfajta ellenzékiségnek is utat nyitott. Kevésen, de nem a véletlenen múlt, hogy a ciklus végén az újabb abszolút többség helyett a szocialisták Orbán Viktor első kormányának adták át a hatalmat. Ennek előjelei kiolvashatók 1994 fejleményeiből, abból például, miként szedte össze magát a parlamenti választáson rommá vert ellenzék az önkormányzati voksolásra. Lakner Zoltán írása.

Immunerősítő életmesék

Egy ideje a kormányzati propaganda célkeresztjébe került az LMBTQ-közösség, a lejárató hadjárat részeként pedig a HIV-vírussal és az AIDS-szel kapcsolatban is álhírekkel, évtizedekkel ezelőtti tévhitekkel igyekeznek riogatni a többségi társadalmat. Többek között ezt a folyamatot próbálja fékezni a Hivstory elnevezésű portál, amelynek létrehozói olyan személyek élettörténetét mutatják be, akik HIV-fertőzöttként megjárták a poklok poklát, ám a gyógyszeres terápiának köszönhetően ma már mindannyian teljes életet élhetnek. Bár az adatok szerint továbbra is a meleg férfiak a leginkább veszélyeztetettek, alapvetően nem egy közösséghez való tartozás, hanem a szexuális viselkedés befolyásolja a rizikó mértékét. Minimális odafigyeléssel gyakorlatilag nullára csökkenthető a HIV-fertőzés kockázata. Cseri Péter írása.

Hazaviszi a levéltárat

Csak a sarkos álláspontokat ütköztető művekre lesznek vevők az olvasók – mondja a 168 Órának Gellért Ádám nemzetközi jogász, történész doktorandusz, a Clio Intézet társügyvezetője, akivel Cseri Péter arról beszélgetett, hogy a laikus érdeklődő, szembesülve a digitalizáció miatt irdatlan mennyiségben ránk ömlő történelmi tárgyú munkával, miként tudja megkülönböztetni a színvonalas produkciót a gyengétől. Arról is kifejti a véleményét, hogyan változott meg az elmúlt időszakban a történészi munka módszertana, születhet-e értékes tanulmány emlékezetpolitikai indíttatásból, illetve miként lehet elhallgattatni még a szélsőséges történelmi nézeteket valló trollokat is.

Porschéval az irodalomba

A Kötter Tamás írói álnéven publikáló szerző civilben ügyvéd, belülről ismeri annak a felső középosztálynak az életét, amelyről ír. Könyvei épp ezért hiánypótló alkotások. Vajon tényleg olyan vonzó a multiknál magasra kapaszkodott emberek világa? A rendszerváltás nyerteseként induló yuppie-nemzedék tagjai hogyan viselik el az öregedést? A fiatalság kultuszának hazugságai miként vezethetnek tragédiákhoz? A szerző nemrég megjelent új kötete, a Nem kijárat ezekre a kérdésekre is válaszokat keres. Aki kérdez: Sándor Zsuzsanna.

 

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.