Schilling nem kér több állami támogatást

Nem kér többé állami támogatást a Krétakör – jelentette be a színház vezetője, Schilling Árpád a Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) előtt készült videóban.

2014. július 12., 16:19

A Krétakör tavalyi, kuratórium által megítélt működési támogatását az EMMI a társulat szerint önkényesen – bár törvényben biztosított módon – a harmadával csökkentette, „idén ugyan ez történt, a minisztérium ismét belenyúlt és felére húzta meg a támogatást” – mondta a Schilling a videóban, melyet azzal kezdett, hogy: „Évek óta ugatom, hogy ha megalkuszunk ezzel a rendszerrel, felzabál minket”.

Schilling Árpád szerint „ahogy van atommutyi meg trafikmutyi, van színházmutyi is”, és az állami támogatás képes korrumpálni az alkotókat. „Kész, vége, befejeztem, én az államtól többet nem kérek pénzt” – zárta szavait a Krétakör vezetője, majd széttépte a pályázati értesítőt.

Az EMMI kérdésünkre azt mondta, a pályázatra vonatkozó eljárási szabályoknak megfelelően a döntés a Színházművészeti Bizottság javaslata alapján születik meg. A 2014. évi működési pályázatok esetében a döntéshozó változatlan formában fogadta el, hagyta jóvá a Színházművészeti Bizottság javaslatát, amelyben a Krétakör pályázatára vonatkozóan 5 millió forintos javasolt támogatási összeg szerepelt.