Nincs új a Nap alatt

A Sarah Anderson azonos című regénye alapján Kim Farrant által rendezett Hétvégi kirándulás című filmet korántsem nevezném fajsúlyosnak. Az viszont, hogy minden elemében profin kivitelezett alkotás, tagadhatatlan. Thrillernek hirdetik, ám véleményem szerint a krimi műfajához sokkal inkább sorolható, hiszen elsősorban az a kérdés: ki a gyilkos?

2022. március 14., 08:46

Szerző:

A régi barátnők, Beth (Leighton Meester) és Kate (Christina Wolfe) idillinek induló, minden szempontból álomvilágot sugalló hétvégi kirándulása a festői szépségű horvát tengerparton egy csapásra rémálommá válik, amikor a megérkezésüket követő átmulatott (eszméletvesztésig végigpiált) éjszaka után Beth arra ébred, hogy a barátnője eltűnt. Az esetet jelenti a rendőrségen, és a nyomozás eredményeképp hamarosan előkerül a tengerből Kate holtteste.

Ettől kezdve tényleg egy szabályos krimit látunk: mindenki gyanússá válik, akinek bármi köze volt Kate-hez.
A nyomozás során itt is mindenkiről kiderül ez és az, egyéni sorstragédiákkal szembesülünk, és szép lassan kezdjük úgy érezni: a szereplők hátán cipelt múlt valóban egytől egyig okot adhatott a lány meggyilkolására. Ez alól még maga Beth sem kivétel. A nála kétségtelenül szebb és talpraesettebb Kate-ről ugyanis kiderül: bizony nem kevés köze van ahhoz, hogy Beth és a férje, Rob (Luke Norris) – akik nemrég váltak szülőkké – között néhány hónapja valami nagyon nem stimmel. Tehát Beth esetében a klasszikus szerelemféltés játszhatott bele abba, hogy Kate-et eltegye láb alól.

Épp az egyéni sorstragédiák egyre mélyebb és csavarosabb láttatása teszi kétségtelenül profivá ezt a mozit, mert ennek köszönhetően egy idő után valóban fogalmunk sincs, hogy vajon a szíriai menekültként a turistaparadicsomban boldogulni vágyó segítőkész taxisofőr, Zain (Ziad Bakri) – és Beth között egyébként a színészi játéknak köszönhetően csak úgy izzik a levegő –, vagy a fura, kiismerhetetlen szállodatulajdonos, Sebastian (Adrian Pezdirc) követte-e el a gyilkosságot.Esetleg valamelyik nemtörődöm nyomozó a hunyó, vagy tényleg maga Beth, aki azon az ominózus péntek éjjelen annyira kiütötte magát, hogy semmire, így arra se emlékszik, hogy csinált-e valamit Kate-tel.

Mindezzel annyi a probléma, hogy a film az összes jól működő csavar ellenére sem tud olyan izgalmas lenni, mint egy klasszikus krimi. Pedig mindent megtesz, még a gyilkos kilétét is sikerül az utolsó pillanatig elfednie, ám igazi meglepetéssel így sem szolgál. El lehet rajta szórakozni, a borzalmas tény, a gyilkosság ellenére lehet gyönyörködni a tenger mosta mesés környezetben és az egytől egyig megkapó külsővel megáldott színészekben, találgatni, ki a tettes, miközben mindig más lesz egyre gyanúsabb, de a végén örülünk, hogy ezt a sok szempontból klisészerű sztorit nem húzták tovább másfél óránál. Đ

(Hétvégi kirándulás, 89 perc, Netflix)

Mások mellett az Altin Gün, a Mdou Moctar, Phum Viphurit, a Balming Tiger és Beton.Hofi is koncertet ad a Bánkitó Fesztiválon. A kulturális és szabadidős kavalkádot július 13-tól 16-ig rendezik a Nógrád megyei Bánkon, a fővárostól 60 kilométerre.