Nemzeti Színház: Szász Júlia folyamatos pénzügyi ellátásban részesül

A Nemzeti Színház cáfolja a téves állításokat a tavaly megsérült színészeknek fizetett pénzekről, közleményben sorolják fel, hogy milyen összegeket utaltak eddig Szász Júliának.

2024. július 8., 12:41

Szerző:

A Nemzeti Színház az Origo oldalán megjelent közleményében arról adott tájékoztatást arról, hogy Szász Júlia színművész többmilliós nagyságrendben kapott pénzt a balesete után. A teátrum azt írja:

„Szász Júlia a 2023. novemberében bekövetkezett balesete óta táppénzes állományban van, ennek megfelelően fizetést nem kaphat, ugyanakkor folyamatos pénzügyi ellátásban részesül. A Nemzeti Színház felé benyújtott EKHO nyilatkozata alapján a színésznő ezt az adózási formát választotta, mely bizonyos esetekben hátrányos következményekkel járhat. Az EKHO alatt nincsenek adókedvezmények, járulékkedvezmények, (hivatalos kifejezéssel) nem tölthető az adóval az egészségpénztári számla és jellemzően a minimálbér az ellátási alap, így alacsony lesz a táppénz és a nyugdíj is.”

A Nemzeti közleményében felidézte, hogy Szász Júliával és ügyvédjével 2024. március 14-én történt meg a személyes egyeztetés, amelyen az általa benyújtott kárigény jogosságát elismertük, a tárgyaláson általánosságban tett, az igénybejelentésre vonatkozó részletes észrevételeinket a megbeszélésünk értelmében 2024. március 18-án megküldtük a jogi képviselő részére. Az igény alátámasztása érdekében számlákat, szerződéseket kérünk be, valamint ezt követően Vidnyánszky Attila vezérigazgató döntésének megfelelően a Nemzeti Színház megtette a sérelemdíj megfizetésére vonatkozó ajánlatot, azonban eddig Szász Júlia részéről hivatalos válasz nem érkezett.

Hozzátették, a baleset bekövetkezése óta a színház, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a biztosító, illetve a szakszervezet is több alkalommal utalt esetenként többszázezres nagyságrendű összegeket.

„A Nemzeti Színház két alkalommal teljes havi fizetésnek megfelelő összeget teljesített, egy alkalommal ugyanilyen nagyságrendű kifizetést utalt a Kulturális és Innovációs Minisztérium – e három összeg közel 2 millió forintos nagyságrendet tesz ki.” – húzta alá a színház, hozzátéve: a kiutalt üzemi baleseti táppénz összeg meghaladja a 1,5 millió forintot. A kifizetett összegek tételes felsorolása persze itt nem ér véget, állítólag a fenti összegeken kívül a színházi szakszervezet három alkalommal utalt Szász Júlia számára többszázezres nagyságrendben.

Végül a közlemény azzal zárul:

„A Nemzeti Színház rendelkezik a színházi dolgozókat védő biztosítással, a biztosító már hónapokkal ezelőtt megtette azon ajánlatát, mely szerint milliós nagyságrendet meghaladó kárelőleget utal Szász Júlia részére, azonban az ajánlatra a mai napig nem érkezett válasz. (A másik megsérült színész, Horváth Lajos Ottó számára a szintén milliós nagyságrendű kárelőleg már átutalásra került.)”

– áll a Nemzeti Színház közleményében.

Az ügy előzménye: megszólalt a Nemzeti Színházban történt balesetben megsérült egyik színész, Szász Júlia, aki több ponton is cáfolta Vidnyánszky Attila színházigazgató Origónak adott nyilatkozatát. Ebben többek között a direktor elmondta, november óta fejenként több mint ötmillió forintot kapott a két színész, a táppénzen felül, különböző jogcímeken. „A pénteki napon bekövetkezett, nagyon sajnálatos baleset után már hétfőn kéthavi fizetést utaltunk át nekik, és azóta is folyamatosan utalunk” – mondta.

„A Nemzeti Színházban történt baleset egyik áldozataként ezen a ponton fontosnak érzem, hogy megszólaljak”

– írta a Facebookon Szász Júlia. Elmondta, az igazgató állításával ellentétben nem kaptak fejenként 5 millió forintot Horváth Lajos Ottóval a baleset után. Posztjában a színésznő részletesen levezeti, hogy mennyi pénzt kapott a baleset óta, és megjegyzi, kártérítést nem kapott.

Szász Júlia arról is ír, hogy Vidnyánszky egy Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta, hogy a „színésznek meg kell tanulnia egy-egy díszletet használni”, nem pedig Udvaros Dorottya adta a szájába, ahogy a színházigazgató állítja.

(Kiemelt képünkön a Nemzeti Színház épülete. Forrás: Misibacsi/Wikipédia)