Nem stimmel

2022. február 8., 10:23

Szerző:

Azért ezzel elég könnyű behülyíteni a horrorrajongót (egész pontosan: engem). Van itt minden, mint egy véres vurstliban: zavarba ejtően rejtélyes társasház, gyanús lakóközösség, éjjeli zajok, szekta, lovecrafti rém, kézi kamerás felvételek és egy megdöbbentő snuff film (ez kb. olyan, mint az unikornis: elvileg nem létező dolgot jelöl, olyan mozgóképes műfaj, amiben valódi gyilkosságot rögzített a kamera).

Ja, és mindez keményen rámegy a retrofétisre is, ugyanis a Netflixen látható
A 81-es számú archívum című sorozatban Dan Turner régi VHS-ek helyreállításával foglalkozik. Állítólag ő a legjobb a szakmában, legalábbis ezt mondja neki a kőgazdag megbízó, aki bitang sok pénzt fizet neki, hogy helyreállítson pár tűzkárt szenvedett amatőr videoszalagot. Egyetlen feltétel van csupán: a munkát egy világtól távoleső birtokon kell végeznie, a felvételeket nem viheti ki onnan. Így „találkozik” Dan a szalagokon Melody Pendrasszal, aki minden lépését megörökítette, amikor beköltözött a Visser társasházba, hogy dokumentumfilmet forgasson róla, mert már első látásra sem átlagos épület ez, hát még a lakóközösség! Ráadásul mindez szokatlan módon az azonos című podcast filmadaptációja, ami azért elég vagány. Valami mégsem stimmel ezzel az egésszel.

Persze alap, hogy a saját világában, a saját szabályrendszerén belül minden működhet egy alkotásban, de ha már ezt sem veszi figyelembe, az elég zsenánt. Ez esetben a végjátékot citálom a vádlottak padjára minimális spoilerrel: ha ugyanis az egész szériát átlengi egy szertartás, ami emberáldozatot követel, akkor ugyanezt hogy sikerül ukk-mukk-fukk megismételni az utolsó részben úgy, hogy senkit se nyírnak ki, de még csak fel sem merül, hogy helló, ehhez valakinek át kéne nyesni a torkát. Szóval, ormótlan blöff ez az egész, de míg ki nem derül, nagyon szórakoztató. Đ

(A 81-es számú archívum, 8x55 perc, Netflix)

Kevesen tudják, hogy a slow fashion, azaz a fenntartható divat kiemelkedő képviselői hazánkban a szőrmével foglalkozó szakmák, úgy mint az állattenyésztők, szűcsök, designerek, kereskedők. Ők azok, akik elkötelezettek, illetve érdekeltek abban, hogy a kezük alá kerülő állatokat megfelelő körülmények között tartsák. Nemcsak az Európai Unió és a hazai szigorú állatvédelmi, állattartási és környezetvédelmi előírások kötelezik őket erre, hanem maga a tény: csak annak az állatnak lesz szép, dús, jól felhasználható és főként eladható bundája, amivel jól bánnak, ami megfelelő körülmények között él. Épp ezen közös célok elérése érdekében, illetve azért küzdve, hogy a nem etikus állattartókat kiszorítsák a piacról szövetségbe szerveződtek. 

Elhunyt Vajda Mihály Széchenyi-díjas magyar filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.