Feketelistára tette a köztévé a Besh o droM klipjét, amelyben oligarchák bábuként használják az egyszerű embereket

Cenzúra.

2019. június 5., 11:53

Szerző:

Meghívták a most 20 éves Besh o droM zenekart az M5 Kult 30 című műsorába. Elkérték a zenekarnak azt az új  klipjét is, amely a Vaságy című számhoz készült, és amelyet az előzetes ígéret ellenére végül nem játszottak le, mert az egyik szerkesztő állítása szerint tartalmi szempontok merültek fel a videóval kapcsolatban – számol be az esetről az Index.

A videó főszereplője egy pár, amely rádöbben, hogy egy Monopoly-táblán élnek, a politika és az oligarchák pedig úgy játszanak az életükkel, mint egy társasjáték bábuival. A szövegben ez szerepel:

„Valamennyi de ronda, de disznó / mind az Országházba de való”.

Új klipjüket, amelyet főként önkéntesekkel és minimális költségvetésből készítettek, a brazil Márcio-André De Sousa Haz rendezte.

A rendező június 4-én Facebook-oldalán írta ki, hogy a magyar köztévé cenzúrázta a klipet. A rendező az Indexnek azt mondta, hogy értetlenül áll a dolog előtt, és azt is megjegyezte, hogy ilyesmivel eddig még nem találkozott.

„Az volt az ígéret, hogy a klipet levetítik a műsorban, rohantunk az utómunkával, hogy időben meglegyen. Beküldtük reggel, egy szóval sem jelezték, hogy valami nem jó, vagy nem tetszik, a zenekar bement délután, és ott derült ki, hogy nem hajlandók leadni”

– állította. A rendező elmondása szerint őt leginkább a félelem ijesztette meg az eljárásban, és az, hogy a stábból is kiszálltak munkatársak a tartalom miatt, illetve a nevüket is levetették a stáblistáról néhányan.

A zenekart vezető Pettik Ádám azt nyilatkozta a portálnak, hogy premierről volt szó, bementek a stúdióba, lejátszottak élőben három számot, majd egy beszélgetés következett. Előtte viszont megkérdezte tőlük a szerkesztő, hogy melyik klipet szereznék, ő pedig közölte, hogy az újat.

A szerkesztő viszont azt válaszolta, hogy az tartalmi kifogások miatt nem kerülhet adásba.

Pettik Ádám ezután be sem ült a beszélgetésre.

– Élő adás volt, utólag bánom, hogy nem hívtam meg a Kobuciba az összes MTA-tagot és CEU-n tanító professzort 

tette hozzá Pettik Ádám. A tartalmi problémákról részleteket senki nem árult el nekik.

A Besh o droM zenéjében kelet-európai és balkáni kultúrákból kiemelt népzenei elemek keverednek. Rengeteget koncerteznek világszerte, léptek már fel Oscar Peterson, Chick Corea,  Al Di Meola, Keith Jairett vagy Marcus Miller társaságában is, a Montreal Jazz Fesztiválon pedig négy telt házas bulijuk volt.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.