Fekete Péter: GDP-arányosan Magyarország fordítja a legtöbb pénzt kultúrára Európában

2019. augusztus 30., 19:02

Szerző:

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár pénteken Budapesten egy színházi szakmai konferenciát követően.– Magyarország a legtöbb pénzt, a GDP 1,5 százalékát költi kultúrára Európában, az átlag 0,6 százalék körül van. Ez a színházi vezetőkre, a szakmai szervezetekre és a kulturális államtitkárságra is nagy felelősséget ró – mondta Fekete Péter a Párbeszéd a magyar színház jövőjéről című konferencia után tartott sajtótájékoztatón a Pesti Magyar Színházban.

Kriza Zsigmond, a Budapesti Operettszínház ügyvezető igazgatója kiemelte: a szakmai konferencián egyetértés alakult ki abban, hogy a társulati foglalkoztatási, illetve a törzsgárdamodell megteremtése az előadóművészeti törvényben megnyugtatóan rendezheti a színművészet és a színházi dolgozók hivatásgyakorlásának évtizedeken át megoldatlan kérdését.

Ezeket a kijelentéseket árnyalja, hogy a kulturális tao év eleji megszűnése rengeteg független színház létét sodorta veszélybe. Sokan jegyárat emeltek, de nem biztos, hogy ez megmenti őket. 

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.