Egyedül Jordán pályázik a szombathelyi színház igazgatói székére

Az új pályázatát több dologgal is kiegészítette.

2017. május 24., 16:37

Egyedül Jordán Tamás jelentkezett a pályázati kiírásban szereplő határidőn belül a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatói állására – közölte az MTI-vel szerdán az intézményvezetői pályázatot kiíró szombathelyi önkormányzat kommunikációs vezetője. Sütő Dániel elmondta: a pályázat benyújtási határideje 2017. május 22-én járt le. Június 7-én ül össze a szakmai bizottság, amelynek javaslata alapján június 15-i ülésén dönt a szombathelyi közgyűlés az igazgató kinevezéséről. Jordán igazgatói kinevezését márciusban 2018. szeptember 30-ig hosszabbította meg a közgyűlés az után, hogy az előzőleg kiírt pályázatot eredménytelennek nyilvánította.

A Kossuth-díjas színművész tíz éve vezeti az általa alapított szombathelyi színházat, ahol harmadik igazgatói ciklusában is folytatná a munkát. Legutóbb is indult az igazgatói székért, amelyre akkor Dér András filmrendező is pályázott, aki később a „botrányos körülményekre ” hivatkozva visszavonta a pályázatát, miután a dokumentumot az akarata ellenére a Nyugat.hu kiszivárogtatta. Ezután a szakmai bizottság nem bírálta el érdemben Jordánnak az eleve nyilvános pályázatát sem, sőt a közgyűlés sem tudott dönteni, mert az ülésen szavazategyenlőség alakult ki. A színház társulata és a színházi szakma, köztük a nemzet színészei is kiálltak Jordán mellett, Gáti Oszkár és Törőcsik Mari után most legutoljára egy interjúban Alföldi Róbert is. A kialakult helyzetet az igazgató kinevezésének meghosszabbításáról és az új pályázat kiírásáról született későbbi közgyűlési döntéssel oldották fel.

Jordán az interneten közzétett új pályázatát most több dologgal is kiegészítette az előzőhöz képest, például azzal, hogyan tudná segíteni a színház Szombathelyet az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésében, de leírta azt is, hogy egy nagyobb szabású kortárs drámafesztivál megszervezésében is gondolkodik.

Ha a direktor újra bizalmat kap, kinevezése 2018. október 1-jétől 2021. január 31-ig szól majd.

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

2024. szeptember 18., 07:00

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!