Ismeretlen felvétel került elő a Rolling Stones gyilkosságba torkollott fellépéséről

A fesztiválon több haláleset is történt, emellett sokan megsérültek, számos autót elloptak, és nagy anyagi károk keletkeztek.

2022. január 10., 21:35

Szerző:

Eddig ismeretlen felvétel került elő a Rolling Stones koncertjéről, melyet az erőszakossá vált 1969-es Altamont fesztiválon tartott, írja az MTI a Guardian alapján. A 26 perces néma felvételt, mely 8 milliméteres filmre készült, a Kongresszusi Könyvtár mutatta be honlapján.

Nem tudni, ki készítette a filmet, mivel a felvételeket egy filmelőhívással foglalkozó cégnél hagyták, és sohasem mentek el érte. Amikor a Palmer Films az 1990-es évek közepén megszűnt, filmkészletét Rick Prelinger levéltáros szerezte meg. Az ő gyűjteménye végül a Kongresszusi Könyvtárhoz került.

A San Franciscótól mintegy nyolcvan kilométerre lévő altamonti autópálya-szakasznál 1969. december 6-án tartott óriás ingyenbulit a Rolling Stones. Világhírű vendégeket hívtak előzenekarnak. A színpadra lépett Crosby, Stills, Nash and Young, Carlos Santana, a Flying Burrito Brothers és a Jefferson Airplane.

A Rolling Stones fellépését a színpad oldaláról filmezték, közeli beállítások láthatóak rajta a mosolygó, tapsoló Mick Jaggerről, de feltűnnek a színpadon a biztonság felügyeletére felkért Hells Angels (Pokol angyalai) motorosbanda tagjai is. A Pokol angyalai azonban már napközben összetűzésbe kerültek a fellépőkkel és a közönséggel is.

A Rolling Stones előadása alatt az egyik fesztiválozó, Meredith Hunter más rajongók társaságában feljutott a színpadra. Egy másik felvétel tanúsága szerint Hunternél fegyver volt, bár nem használta. A Pokol angyalai egyik tagja, Alan Passaro leszúrta és megölte a férfit.

Mike Mashon, a Kongresszusi Könyvtár munkatársa szerint az újonnan bemutatott felvétel nem szolgál új információval a gyilkosságról. Hunter megölése mellett más halálesetek is történtek a fesztiválon: ketten autóbalesetben vesztették életüket, valaki LSD-túladagolás miatt fulladt vízbe.

Emellett sokan megsérültek, számos autót elloptak, és nagy anyagi károk keletkeztek. A fesztivál az 1960-as évek hippi idealizmusa hanyatlásának jelképévé vált. A fesztiválról Gimme Shelter címmel Albert és David Maysles, valamint Charlotte Zwerin rendezők készítettek filmet.

(Kiemelt kép: MTI / EPA / Facundo Arrizabalaga)

 

Tegnap 17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.