Csütörtöktől látható a Szépművészeti nagyszabású Matisse-kiállítása

Henri Matisse: A gondolatok színe - Remekművek a párizsi Pompidou Központból címmel látható átfogó, a francia festő életművét több mint 150 alkotáson keresztül bemutató kiállítás csütörtöktől a Szépművészeti Múzeumban.

2022. június 29., 15:40

Szerző:

Az elmúlt húsz évben a Szépművészeti jelentős kiállításokat rendezett mások mellett Monet, van Gogh, Cezanne és Picasso életművéből. A nagy adósságok közé tartozott azonban egy Matisse-tárlat, hiszen a francia mesternek még sosem szenteltek Magyarországon nagykiállítást – hangsúlyozta a tárlat szerdai sajtóbemutatóján Baán László, a múzeum főigazgatója.

Fehér Dávid kurátor kiemelte, hogy a mostani tárlat egy „száz éve várt kiállítás”, Aurélie Verdier kurátor, a Pompidou Központ művészettörténésze pedig elmondta: az október 16-ig látogatható kiállítás célja megmutatni, hogy Matisse mennyire sokoldalú művész volt.

(Kiemelt képünk: Henri Matisse francia festőművész kiállítása a sydneyi Rózsafüzér kápolnában a sajtóbemutatón 2021. november 19-én. A párizsi Pompidou Központból kölcsönzött tárlat a művész több mint száz alkotását mutatja be. Fotó: MTI/AAP/Dan Himbrechts)

10:10

Borda Réka első verseskötete után a próza felé fordult. Új regénye, az Égig érő csalán megjelenése kapcsán beszélgettünk vele elfojtásról, bántalmazásról, a hátrányos helyzetű fiatalok kitörési nehézségeiről, de nem hagyhattuk szó nélkül a nők szerepét sem a kortárs magyar irodalomban.

Számításaink szerint mintegy 450 ezren buliztak az idei Szigeten. A nyitónap teltházas volt, további kettő, a pénteki és a szombati csaknem teltházas – mondta a fesztivál főszervezője hétfőn este az MTI-nek.