Cicavízió

2022. április 17., 11:38

Szerző:

Hol is kezdjem? Itt ülök a gép előtt, próbálom összehozni a recenziót, de csak nem hagy békén a macska: rohangál, nyervákol, átmászik a monitor előtt, csukott ajtókat, bútorokat kaparász. Igazából lassan ott tartok, hogy hozzávágom a könyvet.
A könyvet, amelynek címe: Macskanyelv – Amit a macskád igazán akar.

Persze lehetne a kezem ügyében másik macskás könyv is, hiszen még mindig hatalmas biznisz olyan kiadványokat megjelentetni, amelyek a tanácstalan gazdikat segítik. És jönnek is sorra az újabb és újabb kötetek, az internet nem volt képes elhódítani ezt a területet. De miért épp dr. Yuki Hattori művét akarom hozzávágni ehhez komisz jószághoz? A válasz az egyszerűségben rejlik, és itt most nemcsak arra gondolok, hogy a könyv kisméretű, alig több, mint százötven oldal, hanem hogy a benne lévő információk sincsenek túlmagyarázva. Hat fejezetre, azokon belül is alfejezetekre bontva találjuk a macskánkkal (vagy leendő macskánkkal) kapcsolatos témákat, melyek mindegyikét két oldalon bontja ki a szerző. Hogy ezt a könyvet élvezet forgatni, és nem érzi úgy az ember, hogy valamiféle tananyagot magol éppen a háziállatról, az nagyban köszönhető az illusztrátor, Ito Hamster képeinek, amelyek egyszerre bájosak és informatívak. Ez esetben a szokásos tendencia megfordul: javarészt nem a képek illusztrálják a szöveget, hanem azokat értelmezik a rövid, közérthető, ám fontos írások. Ezek többsége a macska viselkedését magyarázza (még rajzos kisszótárt is kapunk az egyes nyávogások, fül- és faroktartások jelentéséről), a békés együttélés feltételeit vagy az egészségi állapotát mutatja be (a cica ritkán jelzi a fájdalmat, oda kell figyelni az egyéb jelekre), de például arra is kitér, hogy bizony a macskatartásnak is vannak kiadásai, amivel érdemes számolni. De az egyik legizgalmasabb talán a Detektívmunka című fejezet, amelyből kiderül többek közt, hogy a macska melyik testrésze a csánk, vagy hogy miért dörgölődzik vagy óbégat éjszaka.

A cica közben lehiggadt a szobában, békésen szendereg a kanapén. A könyv sem repült felé, és azt is megtanultam, mik a macskatartás legfontosabb alapjai: a türelem, az odafigyelés és a megértés. Mert az állat viselkedése jelez, csak tudni kell olvasni belőle. Đ

(Dr. Yuki Hattori: Macskanyelv – Amit a macskád igazán akar, 160 oldal, 21. Század Kiadó)

Kevesen tudják, hogy a slow fashion, azaz a fenntartható divat kiemelkedő képviselői hazánkban a szőrmével foglalkozó szakmák, úgy mint az állattenyésztők, szűcsök, designerek, kereskedők. Ők azok, akik elkötelezettek, illetve érdekeltek abban, hogy a kezük alá kerülő állatokat megfelelő körülmények között tartsák. Nemcsak az Európai Unió és a hazai szigorú állatvédelmi, állattartási és környezetvédelmi előírások kötelezik őket erre, hanem maga a tény: csak annak az állatnak lesz szép, dús, jól felhasználható és főként eladható bundája, amivel jól bánnak, ami megfelelő körülmények között él. Épp ezen közös célok elérése érdekében, illetve azért küzdve, hogy a nem etikus állattartókat kiszorítsák a piacról szövetségbe szerveződtek. 

Elhunyt Vajda Mihály Széchenyi-díjas magyar filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.