Vöröskereszt: Szívszaggatóak a Mariupolból érkező felvételek

Az orosz erők nem tartják be a tűzszünetet, ezért nem tudják elkezdeni lakosság kimenekítését szombaton. 

2022. március 5., 15:43

Szerző:

Nagy valószínűséggel nem fog megkezdődni szombaton az orosz ostrom alatt álló kelet-ukrajnai Mariupol és Volnovaha polgári lakosainak kimenekítése –közölte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) szombaton Genfben.

Az ukrán kormány az ICRC-t tekinti a humanitárius folyosók biztonságos működtetését lehetővé tevő tűzszünet ellenőrének,

ám a mariupoli városvezetés szombati közlése szerint az orosz erők nem tartják be a tűzszünetet a városból kivezető folyosó teljes hosszán.

A vöröskereszt a közleményben leszögezte, hogy folyamatos párbeszédet folytatnak a konfliktusban érintettekkel a civilek biztonságos kijutásáról, ugyanakkor a mariupoli történésekről szombaton érkezett felvételek "szívszaggatóak".

(Kiemelt képünk illusztráció. Gyerek alszik egy fotelben, míg többen körülötte állnak egy óvóhelyen a délkelet-ukrajnai Mariupol városban 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása. Mariupolt március elején kezdték kíméletlenül ágyúzni az orosz erők. MTI/AP/Jevhen Maloletka)

2023. szeptember 29., 13:46

Péntekre virradóan elhunyt az előző nap Rotterdamban, két helyszínen, egy lakóházban és az Erasmus Egyetemi Klinikán elkövetett lövöldözés harmadik, 14 éves áldozata – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap rendőrségi információkra hivatkozva pénteken.