Letartóztatták a sámánt, aki Vlagyimir Putyint démonnak tartja és ki akarja űzni a Kremlből

2019. szeptember 19., 20:39

Szerző:

Az orosz rendőrség letartóztatott csütörtökön egy szibériai sámánt, aki az idén gyalogszerrel útnak indult jakutföldi otthonából Moszkva felé, abban a reményben, hogy vándorlásával - mint állította - képes lesz kiűzni Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Kremlből. Alekszandr Gabisev márciusban kelt útra, fogadkozva: több mint 8000 kilométert tesz meg gyalog az orosz fővárosig, hogy elűzze Putyint, akit „démonnak” nevezett. A burjátföldi rendőrség azonban csütörtökön közölte, hogy letartóztatott egy embert a szibériai autópálya mentén egy még Jakutföldön elkövetett, meg nem nevezett bűncselekménnyel kapcsolatban, a vádlottat pedig oda visszaszállítják.

Alekszandr Gabisev
Fotó: YouTube

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet elítélte az esetet. – A sámán tettei különcnek tűnhetnek, de az orosz hatóságok reagálása groteszk. Alekszandr Gabisev számára biztosítani kellene azt a jogot, hogy szabadon kifejezhesse politikai nézeteit és gyakorolhassa vallását, mint bárki más – fogalmazott közleményében Natalja Zvjagina, az orosz AI igazgatója. 

Alekszandr Gabisev, aki korábban azt jósolta, hogy 2021 nyarára éri el Moszkvát, közel 3000 kilométert tett meg gyalog csütörtökig. Letartóztatásával kapcsolatban a Kreml úgy fogalmazott, nem tudnak minden bűnügyet nyomon követni Oroszországban.

A sámánizmust Oroszország számos részén gyakorolják. E meggyőződés szerint lehetséges kommunikálni a szellemvilággal, és felhasználni az onnan származó energiát.

 

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.