Valami nem stimmel az orosz vakcinával, az oroszok nem nagyon akarják beadatni maguknak

Az oroszok erős többsége, 62 százaléka továbbra sem kész arra, hogy beoltassa magát a hazai gyártású Szputynik V vakcinával, amelyből Magyarországra is több száz ezer dózis érkezett - idézi az utolsó független orosz közvélemény-kutató cég, a Levada Center friss felmérését a Moscow Times.

2021. május 13., 12:56

Szerző:

A hangulatjelentés azt mutatja, hogy a hatóságok nem tudták megszerezni az emberek bizalmát az orosz vakcina iránt, miközben a kormány fel akarja gyorsítani a vártnál lomhábban haladó oltási kampányt - írta a Napi.hu.

A felmérésben megkérdezettek 26 százaléka nyilatkozta azt, hogy kész beadatni magának az oltást, ami kissé elmarad a korábbi, februári közvélemény-kutatásban adódott 30 százalékos aránytól. A korcsoportok szerint vizsgálva a kérdést, nagy eltérés adódik. A 18-24 éves oroszoknak csak 12 százaléka oltakozna, míg az 55 éven felülieknek 37 százaléka.

A vizsgálat szerint az oroszok több mint fele, 56 százaléka nem tart attól, hogy megfertőzi a koronavírus. Ez óriási növekedés az egy évvel ezelőtt mért 34 százalékos arányhoz képest. Eközben Oroszország a legsúlyosabban sújtott országok közé tartozik. A 147 milliós országban 4,9 millió fertőzést jegyeztek fel és 420 ezer embert vitt el a koronavírus-betegség. Ha az oroszok továbbra is elutasítják a Szputnyikot, akkor a jelenlegi tempó mellett csak 2023 februárjára érik a nyájvédettséghez szükséges minimális, 70 százalékos beoltottsági arányt.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Balázs Attila)