Ezért áll vesztésre Ukrajna egy amerikai szakértő szerint

A New York Timesban megjelentetett véleménycikkében Christopher Caldwell politikai elemző arról írt, a tankszállítások tüneti kezelést jelentettek egy súlyos strukturális problémára Ukrajna számára: arra, hogy az oroszok elleni háború anyagháborúvá vált, ahol Kijev eleve hátrányból indul.

2023. február 8., 07:39

Szerző:

„A probléma az, hogy Ukrajna vesztésre áll a háborúban. És abból, amit látunk, úgy tűnik, nem amiatt, hogy a katonái rosszul harcolnak, vagy az emberek elvesztették volna a hitüket, hanem amiatt, hogy a háború egy első világháborúhoz hasonlítható anyagháborúvá vált […]. Az ilyen háborúkat – mint az első világháborút is – az az oldal nyeri, amelynek több tartaléka van demográfiailag és az ipari erőforrásokat tekintve” – így fogalmazott Christopher Caldwell, neokonzervatív politikai elemző, a jobboldali The Weekly Standard alapítója a The New York Times-nál publikált véleménycikkében. A cikket az Index magyarul is ismertette.

Caldwell figyelmeztetett, az Ukrajnának adott Leopard tankok csak tüneti kezelést jelenthetnek az anayagháború kialakulása következtében fennálló kockázatra. Oroszországnak ugyanis értelemszerűen több feláldozható katonája és nyersanyaga maradt mint megszállt ellenségének, amelynek készleteit folyamatosan kívülről kell feltölteni.

Mindehhez hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy Oroszország nem keverte súlyos problémákba magát a háború elindításával. Kiemelte például, hogy a várakozásokkal ellentétben Ukrajna gazdasága a háború kitörése után is egyben maradt és teljesítőképes, azt az orosz hadseregnek nem sikerült megtörnie. Az amerikai HIMARS-rakétarendszerekkel pedig az ukrán hadsereg számos alkalommal érzékeny veszteségeket okoz az orosz támadóknak.

Caldwell kritizálta Joe Biden elnök Ukrajna-politikáját is, szerinte az elnök számára is világosnak kell lennie, hogy a helyzetet „csak tárgyalóasztalnál lehet megoldani”, azonban erre a kormányzat mégsem mutatkozik hajlandónak.

„De a bideni stratégiának van egy csúnya neve is: eszkaláció. Egy bizonyos pont után az Egyesült Államok már nemcsak »segít«, vagy »tanácsokat ad«, vagy »eszközöket szállít« Ukrajnának”, hanem átveszi Ukrajna helyét Oroszország legfőbb ellenségeként a csatatéren – szögezte le cikkében Caldwell.

(Kiemelt kép: Egy ukrán tüzérségi egység tüzel az orosz állások felé Bahmut külterületén 2022. november 8-án. Fotó: Bulent Kilic / AFP)