Váratlan vendéget kapott a török elnök

A Szaúdi-ház egyik tagja sem járt az országban, mióta Dzsamal Hasogdzsi újságírót az ország isztambuli külképviseletén meggyilkolták és feldarabolták, most viszont egyenesen a trónörökös jött.

2022. június 22., 21:02

Szerző:

Első alkalommal látogatott Törökországba Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró 2018-as, isztambuli meggyilkolása óta.

Recep Tayyip Erdogan török elnök fogadta szerdán Ankarában a szaúdi trón várományosát, amit sokan a két ország közti közeledés újabb jeleként értékeltek. A látogatást ugyanakkor éles bírálatok is övezték.

A találkozót követő közös nyilatkozatban Törökország és Szaúd-Arábia a kétoldalú kapcsolatok javításának szándéka mellett az együttműködés új korszakát harangozta be a többi között az energetikai és védelmi ágazatban.

„A megbeszélések során a kétoldalú viszony különböző vetületei voltak napirenden. Eltökélt szándékunk, hogy új fejezet nyíljon a kétoldalú kapcsolatokban, ideértve a politikai, gazdasági, kulturális, védelmi, illetve katonai aspektusokat is. A felek kifejezték együttműködési szándékukat az energetikai ágazatban, különös tekintettel a petrolkémiára és az olajfinomításra” - olvasható a dokumentumban.

A szaúdi monarchia kritikusaként ismert Hasogdzsit 2018-ban Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán ölték meg. A török hatóságok szerint egy szaúdi halálbrigád végzett az újságíróval, akinek testét feldarabolták. Maradványai soha nem kerültek elő. Erdogan pedig azt mondta, az ellenzéki újságíró meggyilkolását „a legmagasabb szaúdi körök” rendelték el. A szaúdi királyi ház visszautasította a vádakat, a Törökországban indult per lefolytatását pedig a közfelháborodás ellenére átengedték a szaúdi hatóságoknak.

A meggyilkolt újságíró volt menyasszonya, Hatice Cengiz mikroblogján ítélte el a szaúdi trónörökös törökországi útját. „Látogatása országunkban semmit sem változtat azon a tényen, hogy egy gyilkos” - írta a Twitteren. Hozzáfűzte, hogy diplomáciai erőfeszítések nem tehetik igazságossá az igazságtalanságot.

Erdogan áprilisban járt Szaúd-Arábiában, ahol Ankara és Rijád kapcsolatainak elmélyítéséről, a feszült viszony javításáról és a két ország biztonsági együttműködéséről egyeztetett Szalmán szaúdi királlyal. A közeledés hátterében szakértők leginkább gazdasági okokat látnak, tekintettel arra, hogy Törökország több mint 70 százalékos inflációval kísért komoly pénzügyi válsággal küzd.

(Kiemelt kép: Recep Tayyip Erdogan török elnök hivatalában fogadta Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst 2022. június 22-én. Fotó: Mustafa Kamacı / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)