Ankara: történelmi árulás békét kötni Izraellel

2020. augusztus 14., 10:59

Szerző:

Rosszallását jelezte Törökország az Egyesült Arab Emírségeknek az Izraellel kötött csütörtöki békemegállapodás miatt. A török külügyminisztérium közölte:

a történelem, továbbá a közel-keleti térség népeinek lelkiismerete „nem feledi és nem bocsátja majd meg” az Emírségeknek a békemegállapodást.

Hami Aksoy, a tárca szóvivője "kétszínűnek" nevezve a lépést úgy vélte, az Egyesült Arab Emírségek saját "szűkös" érdekeiért elárulta a "palesztin ügyet".

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek az Egyesült Államok közvetítésével kötött békét csütörtökön. A felek mindenekelőtt arról állapodtak meg, hogy diplomáciai és gazdasági kapcsolat létesítenek egymással, amelynek nyomán közvetlen légi járatok indulnak, és fellendítik a kölcsönös turizmust is.

Egyiptom és Jordánia után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely elismerte Izraelt. A kapcsolatok normalizálásával egyidejűleg Izrael ígéretet tett arra, hogy felfüggeszti a ciszjordániai palesztin területek bekebelezését.

Törökország hagyományosan Izrael egyik legszorosabb szövetségese volt a Közel-Keleten, de a viszony 2010-ben megromlott, miután az izraeli haditengerészet megölt több, a Mavi Marmara nevű hajón tartózkodó török aktivistát, akik az izraeli blokád alá vont Gázai övezetbe akartak bejutni. Recep Tayyip Erdogan török elnök januárban azt mondta, az amerikai béketerv célja az Izrael által már megszállt Palesztina földjének bekebelezése, és már akkor bírálta az Egyesült Arab Emírségeket, amiért szerinte Abu-Dzabi "még tapsolt is" Washington bejelentéséhez.