Több mint kétezer csomag kokain már nem érkezik meg Európába

Kolumbia partjainál kapcsolták le a szállítmányt. 

2021. október 31., 08:08

Szerző:

Európának szánt, több mint két tonna kokaint foglaltak le a kolumbiai Cartagena kikötővárosában - közölte szombaton a latin-amerikai ország védelmi minisztériuma és rendőrsége – írja az MTI. 

A drog árát mintegy 400 milliárd pesóra (33 milliárd forint) becsülik. A kolumbiai sajtó értesülései szerint a több mint kétezer zacskóba csomagolt, táskákba pakolt kábítószert egy hűtőszekrényekkel teli konténerben rejtették el, amely a hollandiai Rotterdamba indult volna.

A kolumbiai rendőrség éppen pénteken számolt be arról, hogy a német hatóságokkal együttműködve Cartagena és Hamburg kikötőiben egyenként 400 kilogramm kokaint sikerült lefoglalni. 

Kolumbia a világ egyik legnagyobb kokatermesztő országa. Közel 169 ezer hektáron termesztenek kokacserjét, amely szárított leveleit perui és bolíviai indiánok évszázadok óta rágják élénkítőszerként. A levélből kivonható kokain azonban erős és illegális kábítószer. A legnagyobb mennyiséget ebből a drogból az Egyesült Államokba csempészik.

(Kiemelt képünk illusztráció: A spanyol rendőrség különleges alakulatának tagjai által lefoglalt 3,8 tonna kokaint mutatják be a dél-spanyolországi Cádizban 2017. október 7-én. A Kolumbiából Spanyolországba tartó, kábítószert szállító Thoran hajót a Kanári-szigetektől mintegy 860 kilométerre tartóztatták fel. Fotó: MTI/EPA/Roman Rios)

Brazíliában vasárnap megkezdődött az elnökválasztás első fordulója, a voksolás favoritjának a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő számít a hivatalban lévő, jobboldali Jair Bolsonaróval szemben.

Oktatásért tüntető nők mintegy százfős csoportját zavarták szét vasárnap a nyugat-afganisztáni Herát városában a radikális iszlamista tálibok.

A Donyeck megyei Liman városának visszafoglalása a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elcsatoltnak nyilvánított területen bizonyítja az ukránok sikereit, és azt, hogy képesek visszaszorítani az orosz erőket – jelentette ki vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.