Tilos fürdeni az olasz tengerpartokon

A szennyvízhálózatok turistaforgalom miatti túlterheltsége, a hőség és az extrém szárazság miatt baktériumfertőzést lehet kapni a tengervíztől.

2022. július 29., 11:50

Szerző:

Fürdési tilalmat rendelt el az Adriai-tengerben baktériumfertőzés miatt Rimini polgármestere egészen Gorótól Cattolicáig – írja az utazomajom.hu

Az Escherichia coli baktérium a szakemberek szerint a rendkívül meleg időjárás és a szárazság miatt halmozódhatott fel a tengervízben. Jelenleg 28 fokos a tengervíz a térségben, a sekély parton ennél is magasabb.

A Regionális Környezetvédelmi Ügynökség folyamatosan monitorozza a víz állapotát és amint a megfelelő mértékre csökken a koncentráció, újra nyitják a strandokat. Jelenleg 22 strandon van fürdőzési tilalom.

A hatalmas hosszú homokos tengerparton millió napágyat és napernyőt továbbra is használhatják a turisták. A lap olvasói szerint szerint a nagy melegben vannak, akik nem veszik figyelembe a korlátozásokat, azonban komolyan kell venni, hiszen

a fürdőzők jelentős része megfertőződik.

A hatóságok szerint a probléma a szennyvízhálózatban feltárt hiányosságok miatt következett be ismét. Korábban 2019-ben is hasonló okok miatt kellett megtiltani a fürdőzést. Várhatóan napokon belül sikerült megoldaniuk a problémát, addig viszont ne fürdőzzenek a tiltótáblák közelében.

(Kiemelt képünk illusztráció. A koronavírus-korlátozások miatt bezárt strand a romagnai riviérán 2020. május 15-én. Fotó: Andrea Savorani Neri/NurPhoto/AFP)