Hiába fényezte Elon Musk előtt a magyar autóipart Szijjártó Péter, nem Magyarországon épít gyárat a Tesla

2019. november 13., 11:50

Szerző:

Az Egyesült Államok és Kína után Európában nyitja meg legújabb gyárát a Tesla. Elon Musk, a cég vezetője közleményében 4-es számú gigagyárnak, tweetjében pedig Giga Berlinnek nevezte az új üzemet, ahol tervei szerint autók mellett külön akkumulátorokat és hajtásláncokat is gyártanak majd. A Teslának eddig az Egyesült Államokban Nevadában és Buffalóban, illetve a kínai Sanghajban voltak gyárai.

A Tesla-gyár Magyarországra hozásáért több kormánytag is lobbizott – emlékeztet a 444. Szijjártó Péter 2017 decemberben járt az amerikai központban, de már előtte is azt nyilatkozta, hogy a magyar kormány folyamatosan információval látják el a céget.

A tárgyalások után Szijjártó azt mondta: „az volt a célunk, hogy felhelyezzük Magyarországot arra a térképre, amely a Tesla-vezetők fejében van, mint az autóiparra komoly hangsúlyt helyező országok térképe”. Felhívta a figyelmet arra, hogy „Magyarország az európai autóipar egyik zászlóshajója, s a Teslánál kifejezetten pozitívan értékelték a kutatás-fejlesztéshez és a beruházásokhoz adott adókedvezményeket, az alacsony adómértékeket, és azt, hogy Magyarország volt az első ország Közép-Európában, amely elektromobilitási stratégiát fogadott el”. 

Tavaly Varga Mihály pénzügyminiszter is felkereste a céget, de ezek szerint ő is hiába próbálkozott.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.