Drágulás: Már van B terv az orosz gáz helyett

Kritizálják a kormányt.

2022. március 18., 14:17

Szerző:

Szlovénia algériai gázzal váltaná fel az oroszországi földgázt, és szükség esetén készen áll a kőolaj-tartalékok aktiválására – mondta Janez Jansa szlovén miniszterelnök az ellenzék kritikájára, miszerint kormánya nem reagált megfelelően az ukrán válsággal összefüggő olaj- és földgázár emelkedésre – írja az index.hr a Siol.net alapján. 

„Azt hiszem, hamarosan aláírják a megállapodást, amely kevesebb, mint egy éven belül biztosítja a teljes gázellátást. A kőolajtermékek terén elegendő energiatartalékunk van, és teljes leállás esetén beavatkozhatunk” – mondta a szlovén miniszterelnök, aki úgy számol, a legrosszabb esetben az Algériát és Olaszországot összekötő gázvezetéken keresztül kapnák a gázt.

Az erős drágulás miatt Szlovénia átmenetileg 30 napra befagyasztotta a kőolajtermékek árát, de Jansa szerint a fokozatos ármérséklődés miatt rövid ideig tart majd a szabályozás.

(Kiemelt kép: MTI /  Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)

14:21

Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel-fehérorosz határon. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ebből az alkalomból csütörtökön az ukrajnai háború előjelének nevezte a tavaly ősszel Minszken át Lengyelországba tartó migrációs hullámot.