Joe Biden a Pentagon épülete előtt tisztelgett szeptember 11. áldozatai előtt

Biden zuhogó esőben helyezte el koszorúit a 2001-es terrortámadás áldozatainak emléktáblájánál az amerikai Védelmi Minisztérium épülete előtt. Azt mondta, sohasem felejtenek és sohasem adják fel a terrorizmus elleni küzdelmet.

2022. szeptember 11., 18:04

Szerző:

Joe Biden amerikai elnök vasárnap lerótta tiszteletét a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatai előtt a tragédia 21. évfordulóján.

Az amerikai elnök zuhogó esőben koszorút helyezett el a Pentagon épülete előtt.

A vasárnapi ceremónia valamivel több mint egy évvel az amerikai és szövetséges csapatok Afganisztánból való kivonulása után történt. Az Egyesült Államok - válaszul a szeptember 11-i terrortámadásokra - 2001. október 7-én hadműveletet indított az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjének, Oszama bin Ladennek menedéket nyújtó afganisztáni tálibok ellen, megdöntve hatalmukat. Az amerikai történelem leghosszabb, húsz évig tartó háborúja 2021. augusztus 30-án ért véget.

Az Afganisztánban a tálibok átmeneti kormánya hivatalosan az Amerika elleni terrortámadás 20. évfordulóján, 2021. szeptember 11-én kezdte meg működését.

Biden megjegyezte, hogy az amerikai csapatkivonás után is folytatják a merénylet felelősei utáni hajszát. Hírügynökségek felidézték, hogy Oszama bin Ladennel 2011. május 2-án pakisztáni területen végzett egy amerikai kommandó, utódjával, Ajmán az-Zavahirivel pedig idén július 31-én végzett amerikai dróntámadás Kabulban.

„Sosem felejtünk, sosem adjuk fel. Határtalanul elkötelezettek vagyunk, hogy elejét vegyük az Egyesült Államok elleni újabb támadásnak” - emelte ki az elnök, akihez a merényletek áldozatainak családtagjai is csatlakoztak.

Az amerikai elnök felesége, Jill Biden vasárnap a pennsylvaniai Shanksville-ben tartott egyik megemlékezésen szólalt fel, míg Kamala Harris alelnök és hitvese a New York-i szeptember 11-e emlékműnél rótta le tiszteletét.

New Yorkban 2001. szeptember 11-én, helyi idő szerint 8 óra 46 perckor, majd 9 óra 3 perckor két, terroristák által eltérített utasszállító repülőgépet vezettek a Világkereskedelmi Központ (WTC) két ikertornyába. A tornyok 9 óra 59 perckor, majd 10 óra 28 perckor leomlottak, a romok alatti tüzet csak december közepére sikerült teljesen eloltani. Egy harmadik eltérített gép 9 óra 37 perckor a védelmi minisztérium, a Pentagon arlingtoni épületére zuhant, lerombolva annak egy részét. Egy negyedik eltérített gép, amelynek vélhetően egy másik washingtoni célpontot (a Kongresszus épületét vagy a Fehér Házat) szemeltek ki, az utasok ellenállása miatt a pennsylvaniai Shanksville-nél zuhant le 10 óra 3 perckor.

(Kiemelt kép: Joe Biden rövid beszédben tisztelgett a 2001. szeptember 11-i, amerikai terrortámadások áldozatainak emléke előtt a Pentagon épületénél, Washington DC-ben, 2022. szeptember 11-én. Az elnök mellett Lloyd Austin védelmi miniszter áll. Fotó: Roberto Schmidt / AFP)

Tegnap 20:11

Átkutatták az orosz hatóságok szerdán Szergej Spilkin független választási matematikus moszkvai lakását, és hasonlóképpen jártak el a Golosz választásmegfigyelő csoport több tagjával Oroszország több városában.