Politikai foglyok dolgoztak egy német szélsőjobbos politikus hagymaföldjén

A német szélsőjobb politikusának hagymaföldjén egy felügyelő ítélte meg, hogy valaki jó munkát végzett-e.

2024. szeptember 25., 09:38

Szerző:

Jörg Dornau, a német szélsőjobb politikusa politikai foglyokat alkalmazott a Belaruszban működő hagymaültetvényén – írja a Politico az egyik ellenzéki portál beszámolójára hivatkozva. A belarusz portál megszólaltatta az egyik volt foglyot, aki Dornau ültetvényén dolgozott. A beszámolóban Andrejnek nevezett férfi elmondta, hogy 2024 februárjában tartóztatták le és 15 napot kellett eltöltenie egy „bűnelkövetők számára létrehozott izolációs központban” a Minszktől mintegy 170 kilométerre nyugatra található Lidában. 

„Minden nap alá kellett írnunk, hogy szabad akaratunkból dolgozunk az ültetvényen és amikor a felügyelő úgy ítélte meg, hogy valaki jó munkát végzett, az fizetést is kapott”

– mondta el a férfi. A napidíj 50 belarusz rubel volt (kb. 5500 forint), amiből 30 rubelt az izolációs központ fenntartási költségeire vontak le és csak 20-at kapott meg a munkás. 

Az 53 éves Jörg Dornau 2019 óta képviseli az AfD nevű szélsőjobboldali pártot a szászországi parlamentben, a Belaruszban működő cégét pedig 2020 őszén jegyezték be. Éppen abban az időszakban, amikor Lukasenka elnök egy erősen megkérdőjelezhető tisztaságú választásokat követően minden eszközzel igyekezett elfojtani az országában jelentkező politikai elégedetlenséget. 

A német szélsőjobb politikusát, Dornaut korábban a szász parlament 20 ezer euróra meg is büntette, amiért nem volt hajlandó felvilágosítással szolgálni a Belaruszban működő cégben betöltött szerepéről. 

Erősödő szélsőjobb Németországban

Korábban megírtuk, hogy a második világháború óta először vált a legnagyobb erővé egy német tartományi parlamentben egy szélsőjobboldali párt (Alternatíva Németországért, AfD), miközben egy új baloldali populista erő (Sahra Wagenknecht Szövetség, BSW) is „megvetette lábát az ország politikai palettáján”. 

Olaf Scholz német kancellár az eredmények kapcsán elmondta, azok „keserűek” és aggasztóak, egyúttal felszólította a tartományok többségi pártjait, hogy a szélsőjobboldali szélsőségesek nélkül alakítsanak kormányt. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Marcel Berendsen / ANP MAG / ANP via AFP)