Sokkal jön Svédország Törökországnak, ha NATO-tag akar lenni

Törökország tiltakozik a finn és svéd NATO-csatlakozási ajánlatok ellen, ezért Finnország és Svédország küldöttséget küld Ankarába szerdán, hogy megvitassák azt az öt követelést, amelyeket Törökország fogalmazott meg a két ország NATO-csatlakozásával kapcsolatban.

2022. május 24., 14:41

Szerző:

Ankara ellenvetései fékezték a Svédország és Finnország által remélt gyors csatlakozási folyamatot, mivel a két ország az ukrajnai orosz inváziót követően igyekszik megerősíteni biztonságát – írja a Reuters

Törökország szerint Svédország és Finnország a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) militáns csoporthoz és Fethullah Gülen követőihez köthető személyeket rejteget, akit Ankara a 2016-os puccskísérlet megszervezésével vádol. 

Hétfőn Törökország öt feltételt fogalmazott meg, hogy támogassa Svédország NATO-tagságra irányuló pályázatát, követelve, hogy Svédország szüntesse meg a Törökországgal szembeni szankciókat, beleértve a fegyverexport-embargót; vessen véget a terrorizmus politikai támogatásának; szüntesse meg a terrorizmus finanszírozási forrásait és állítsa le a PKK-nak és annak szíriai fegyveres szárnyának, az Kurd Népvédelmi Egységeknek (YPG) nyújtott fegyveres támogatást – derül ki az elnök kommunikációs igazgatósága által közzétett listából.

(Kiemelt képünk: Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) tagországainak zászlói a NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója előtt Brüsszelben, 2021. október 21-én. fotó: Kenzo Tribouillard / AFP)

06:46

Incidensekkel kísért spontán tiltakozások voltak hétfő este több francia nagyvárosban, miután a nemzetgyűlés nem szavazta meg a kormány megbuktatását célzó két bizalmatlansági indítványt, amelyeket a nyugdíjreform parlamenti szavazás nélküli elfogadását követően terjesztett be az ellenzék.