Bekerült a parlament üléstervébe a svéd NATO-csatlakozásról való szavazás

 A svéd NATO-csatlakozás zárószavazása szerepel a parlament júniusi-júliusi üléstervében.

2023. június 15., 09:55

Szerző:

A parlament honlapján Az Országgyűlés 2023. évi június-július havi ülésterve” címszó alatt – amit a Törvényhozási Igazgatóság tett közzé –, a második rubrikában szerepel „A Svéd Királyságnak az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozásától szóló Jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényjavaslat” – vette észre az atv.hu.

A rendkívüli politikai turbulenciát kiváltó svéd NATO-csatlakozásról szóló javaslat már csak a zárószavazásra vár, ugyanis tavasszal az általános és a részletes vitája is lezárult, de akkor csak a finn NATO-csatlakozást szavazta meg a parlament, a svéd csatlakozásról a voksolást elhalasztották – tették hozzá a Blikknek. 

735 millió dollár értékű fegyvervásárlást blokkol az Amerikai Egyesült Államok külügyi bizottsága, mert Magyarország akadályozza a svéd NATO-csatlakozást. James E. Risch szenátor, vezető republikánus politikus a ritka lépésével ki akarja kényszeríteni a magyar vezetésből, hogy az zöld utat adjon a katonai szövetség bővítésének még a jövő hónapban esedékes nagyszabású csúcstalálkozó előtt.

(Kiemelt kép: Az Országgyűlés plenáris ülése 2021. június 15-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)