Sorra gratulálnak Erdogannak a világ vezetői

Több ország vezetője máris gratulált Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfőnek az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában aratott győzelméhez, köztük Biden, Orbán Viktor és Putyin is.

2023. május 29., 09:11

Szerző:

Több vezető politikus is gratuálált Recep Tayyip Erdogan Törökország újraválasztott elnökének, miután a második fordulóban a szavazatok több mint 52 százalékát szerezte meg. Azerbajdzsán, Üzbegisztán, Katar, és Pakisztán vezetője kezdte a gratulációs kört, később Franciaország, Egyiptom, Fehéroroszország és Irán is csatlakozott hozzájuk, illetve Biden, Putyin és Zelenszkij is üzent Erdogannak.

„A választási győzelem a Török Köztársaság vezetőjeként végzett önzetlen munkájának természetes eredménye, egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a török nép támogatja az állami szuverenitás megerősítésére és a független külpolitika folytatására irányuló erőfeszítéseit” - áll Putyin levelében, amelyet a BBC idéz. Törökország a NATO-tagokhoz képest semlegesebb álláspontot képviselt az ukrajnai orosz invázióval kapcsolatban, míg Zelenszkij gratuláló üzenetében azt fejezte ki, reméli, hogy megerősödik a kapcsolat Törökország és Ukrajna között.  

Joe Biden, amerikai elnök várja a további közös munkát a kétoldalú kérdésekben és a globális kihívásokban – írja a Reuters

 

Orbán Viktor is az elsők között gratulált. 


„Erdogan elnökkel, akinek újraválasztásához gratulálok, fogunk közösen tovább haladni” – írta Emmanuel Macron francia elnök vasárnap este mikroblogján. „Franciaországnak és Törökországnak közösen jelentős kihívásokkal kell megbirkóznia” – utalt a francia államfő az európai béke megteremtésére, az euro-atlanti szövetség jövőjére, illetve a földközi-tengeri térség problémáinak orvoslására.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök üdvözlő táviratban gratulált. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök Erdogan érdemeként méltatta, hogy dacára az országban zajló politikai-társadalmi folyamatoknak, sikerült megőriznie a társadalmi stabilitást. „Méltó, erős politikusnak tartom Önt és Fehéroroszország barátjának. Azonos érdekeink vannak, ami a nemzetközi helyzet feszültségmentesítését, az ellátási láncolatok biztosítását és a viték békés rendezését illeti. Mindig számíthat ránk” – tette hozzá a fehérorosz elnök.

Ebrahim Raiszi iráni elnök szintén jókívánságait tolmácsolta a török elnöknek. Az IRNA állami hírügynökség szerint Raiszi úgy fogalmazott, hogy egy szorosabb együttműködés országaik között megteremti a béke és stabilitás alapját a térségben. „Ilham Aliyev elnök a török nép Recep Tayyip Erdogan politikájába vetett bizalmaként értékelte ezt a győzelmet és meggyőződését fejezte ki, hogy vezetése alatt az előttünk álló években folytatódni fog Törökország virágzása” – olvasható az azeri államfő hivatalának közleményében.


A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) vasárnap este jelentette be, hogy a közel végleges adatok alapján Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfő nyerte az elnökválasztás második fordulóját.

(Kiemelt képünkön: Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan. Fotó: Orbán Viktor twittere.)

06:54

Két ember halt meg Rotterdamban a két helyszínen, egy magánházban és az Erasmus Egyetemi Klinikán elkövetett lövöldözésben – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap rendőrségi információkra hivatkozva csütörtökön.

Tegnap 21:16

Egy fegyveres két embert súlyosan megsebesített a rotterdami Erasmus Egyetemi Klinikán, az épületben tűz ütött ki, a gyanúsítottat előállították – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap csütörtökön.

Tegnap 21:07

Kanadának tanulnia kell abból a botrányból, amelyet egy náci veterán ottawai parlamenti megünneplése robbantott ki, és a továbbiakban szolidárisnak kellene lennie a nácizmus elítélésére irányuló orosz kezdeményezésekkel az ENSZ-ben – jelentett ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozta.

2023. szeptember 28., 19:46

Történelmi pillanatként értékeli, Székelyföld önrendelkezése szempontjából pedig „jelzésértékűnek” tartja a francia államfő Korzika autonómiájával kapcsolatos csütörtöki bejelentését Antal Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezető politikusa.