Silvio Berlusconi nem jelöli magát az államfői székbe

A legesélyesebbnek egyelőre Mario Draghi tűnik.

2022. január 22., 21:11

Szerző:

Silvio Berlusconi volt kormányfő, a jobbközép Hajrá, Olaszország! (FI) elnöke visszavonta tervezett jelölését a távozó államfő Sergio Mattarella helyére – közölte a párt szombaton a jobbközép koalíció ülésével egy időben, írja az MTI.

Silvio Berlusconi közleményben jelentette be döntését, amelyet a Hajrá, Olaszország! és szövetségesei, vagyis a Matteo Salvini vezette Liga és a Giorgia Meloni elnökölte Olasz Testvérek (FdI) szombat este kezdődött egyeztetésén olvastak fel. A közleményben Silvio Berlusconi hangsúlyozta, hogy a jobbközép koalíció olyan közös jelöltet fog állítani, aki méltó államfő lehet, és a parlament többségének támogatására számíthat.

Az államfőválasztás a római parlamentben hétfőn délután kezdődik. A legesélyesebbnek egyelőre Mario Draghi tűnik, de Draghi megválasztásával új kormányfő kinevezésére, valamint esetleges kormányátalakításra is sor kerülhet.

A hétéves mandátuma végére ért Sergio Mattarella közösségi oldalán szombaton felvételt tettek közzé az államfői palotában sorakozó kartondobozokról, arra utalva, hogy a palotából kiköltöző elnök nem kíván újabb mandátumot vállalni.

(Kiemelt képünk: Milánó, Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, az ellenzéki jobbközép Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetője távozik egy szavazóhelyiségből a részleges helyhatósági választásokon Milánóban 2021. október 3-án. Fotó: MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.