Segélyből vett fegyverek Ukrajnában

Több mint 4 milliárd cseh koronát, azaz mintegy 67 milliárd forintot gyűjtött eddig össze a cseh civil szféra, állampolgárok, vállalatok és nonporfit szervezetek segítségével az ukrán rászorulók megsegítésére. A legnagyobb segélyszervezetek adatait kedden ismertette a cseh hírügynökség. A pénz egy részéből fegyvert is vásároltak Ukrajnának.

2022. augusztus 25., 15:01

Szerző:

A számadatokból kitűnik, hogy a csehek az összegyűjtött pénzt nem csupán a menekültek elszállásolására és egyéb módon történő megsegítésére fordították, hanem fegyverek vásárlására is, melyekkel Ukrajnát az oroszokkal vívott háborúban kívánják támogatni – írja az Infostart.

A 4 milliárd cseh korona fele már közvetlenül az orosz támadások megindítása után, február végén, március elején összegyűlt, de az adakozás azóta sem állt le, csak csillapodott. A védelmi tárcához beérkező adatok szerint Csehország eddig több mint 1,8 milliárd korona, azaz

30 milliárd forintnak megfelelő értékben szállított könnyű- és nehézfegyvereket, illetve ezekhez tartozó muníciót Ukrajnába.

A Hospodárske Noviny című gazdasági napilapban megjelent elemzés azt taglalja, hogy milyen megbízásokat kapott a cseh hadiipar a háború kirobbanása óta. Az ukrán fegyverrendelések értéke a háború utáni első hónap alatt meghaladta a 40 milliárd koronát, közel 668 milliárd forintot. A megrendelésekből leginkább a Czechoslovak Group és az STV Group profitált. A lap adatait Tomáš Kopečný védelmiminiszter-helyettes is megerősítette, egyúttal leszögezte, hogy a fegyverszállítások pontos összetételét a tárca nem hozhatja nyilvánosságra.

(Kiemelt képünk illusztráció. Ukrán katona egy páncélozott szállító harcjárműben Kijevben 2022. március 31-én. MTI/AP/Vadim Ghirda)

Tegnap 20:32

Brazíliában vasárnap megkezdődött az elnökválasztás első fordulója, a voksolás favoritjának a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő számít a hivatalban lévő, jobboldali Jair Bolsonaróval szemben.

Tegnap 20:09

Oktatásért tüntető nők mintegy százfős csoportját zavarták szét vasárnap a nyugat-afganisztáni Herát városában a radikális iszlamista tálibok.

2022. október 2., 18:24

A Donyeck megyei Liman városának visszafoglalása a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elcsatoltnak nyilvánított területen bizonyítja az ukránok sikereit, és azt, hogy képesek visszaszorítani az orosz erőket – jelentette ki vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.