A román államfő közvetve az RMDSZ-t is vádolta az egészségügyi válság kiprovokálásával

2020. július 30., 15:35

Szerző:

Klaus Iohannis román államfő szerint az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a parlamenti többség többi pártja – köztük a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – szándékosan idézett elő egészségügyi válságot, hogy oka legyen bírálni a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormányát.

Klaus Iohannis
Fotó: Facebook

A PNL éléről államfővé választott Iohannis csütörtöki sajtónyilatkozatában azzal vádolta a PSD körüli kialakult parlamenti többséget, hogy három hétig eszköztelenül hagyta a kormányt a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, amikor „időhúzással” hátráltatta a karanténtörvény elfogadását.

Iohannis a PSD szemére vetette, hogy „lepaktált” az RMDSZ-szel, ismét azzal vádolva a szociáldemokratákat, hogy „suttyomban” meg akarták szavazni az „úgynevezett székelység” autonómiáját.

Romániában a coronavirus.app csütörtök délutáni adatai szerint 49 591 koronavírusos esetet regisztráltak. Az elmúlt 24 órában 1356 embernél mutatták ki a fertőzést, és 35-en vesztették életüket a járvány következtében.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.