Kimarad az RMDSZ az új román kormányból

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint a romániai magyar párt már nem lesz része az új kormánykoalíciónak.

2023. június 13., 20:09

Szerző:

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) várhatóan nem vesz részt a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) által megalakítandó, új bukaresti kormányban - jelentette be kedd este Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök az államfővel folytatott kormányalakítási egyeztetést, majd az eddigi koalíciós partnerekkel megtartott keddi tárgyalásokat követően a parlamentben újságíróknak azt mondta: a szövetség miniszterei jól végezték munkájukat, a miniszteri tisztségek újraosztásánál az RMDSZ rugalmasságot is tanúsított a közös kormányzás folytatása érdekében, de a volt partnerek olyan elfogadhatatlan feltételeket támasztottak, amelyekkel gyakorlatilag kilökték az RMDSZ-t a kormányból.
A két román pártnak az RMDSZ szavazatai nélkül is megvan a parlamenti többsége.

(Kiemelt kép: Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese beszédet mond az RMDSZ 16. kongresszusának második napján Temesváron 2023. április 29-én. A kongresszus Kelemen Hunort újabb négy évre megválasztotta a szervezet elnökének. Fotó: MTI/Kiss Gábor)