Az RMDSZ elnöke megüzente Karácsonynak, hogy olyan ne nácizza Wass Albertet, aki ma a szélsőjobbal masírozik

2019. október 20., 16:33

Szerző:

Nagyon felbolygatta a közvélemény egy jelentős részét Karácsony Gergely kijelentése, miszerint Wass Albert náci vagy nácikollaboráns volt – nyilatkozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Kolozsváron szombaton egy nyilvános beszélgetésen a Transindex beszámolója szerint.

– Azért, mert a román népbíróság háborús bűnösnek nyilvánította, nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Az, hogy a Patkányok honfoglalásában zsidóellenes volt, az igaz. Az, hogy Egyesült Államokban élt, és oda nem fogadtak be háborús bűnösöket, azon érdemes elgondolkodni, minthogy azon is, hogy az ország nem adta ki soha Románia kérésére, és azt sem fogadta el, hogy Románia háborús bűnösnek nyilvánította: ez is igaz

– mondta Kelemen Hunor. A magyar kormánypártok erdélyi szövetségese kiemelte, hogy Göncz Árpád 1993-ban kitüntette Wass Albertet, márpedig Göncz Árpádot nem úgy ismerjük, mint aki nácikat kitüntet.

– Voltak olyan nézetei, amelyekkel én messzemenően nem értek egyet, de ha Sztálin mellett állt volna ki, akkor sem értettem volna egyet vele. De innentől odáig, hogy egy csuklómozdulattal lenácizzuk, hosszú út van. Főleg olyan ember ne tegye, aki ma éppen a szélsőjobbal masírozik, hogy hatalmat szerezzen

– állapította meg az RMDSZ elnöke.

Fotó: Facebook/Kelemen Hunor

A beszélgetésen a közönség is kérdezhetett, így szóba került a homoszexuálisok romániai helyzete is. Kelemen Hunor erre azt válaszolta, hogy szerinte nem a politikum feladata, hogy a melegek életébe beavatkozzon, de meg kell teremteni a homoszexuális párok számára a civil partnerségi kapcsolatot Romániában.

– Az én véleményem erről mindig az volt, hogy ez egy személyes opció, amelyben a politikának nincs keresnivalója. Meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy mindenki a saját értékrendje szerint élhessen. Persze konzervatívabb vagyok másoknál, szerintem a házasságot meg kell tartani a férfinak és nőnek, a homoszexuálisoknak pedig meg kell teremteni a civil partnerséget – tette hozzá a magyar kormánypártok erdélyi szövetségese.

(A 444 nyomán.)