Putyin nem akarja lezárni a háborút

Az amerikai védelmi minisztérium szerint az orosz elnök bármikor be tudná fejezni a háborút diplomáciai úton, de szándékosan nem tesz így.

2022. május 28., 15:09

Szerző:

Vlagyimir Putyin orosz elnök semmilyen érdeklődést nem mutat az ukrajnai háború diplomáciai úton történő lezárására – jelentette ki egy pénteken tartott sajtótájékoztatón az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, írta az rtl.hu.

John Kirby szerint Putyin bármikor le tudna ülni tárgyalni Zelenszkijjel, hogy befejezze a háborút, de jelenleg erre nincs remény. Kirby közlése szerint az orosz elnök inkább pont az ellenkezőjére készül, és folytatni akarja a kelet-ukrajnai donbaszi területek ellen indított offenzívát.

A szóvivő továbbá elmondta, hogy foyltatják a fegyverszállításokat Ukrajnába, ugyanis segítségükkel az ukránok fel tudják venni a harcot az oroszokkal szemben.

(Kiemelt kép: Egy orosz katona játszik egy medvével az ukrajnai Mariupol állatkertjében 2022. május 18-án. Fotó: Olga MALTSEVA / AFP)

18:34

A világszervezet több szakosított szervezete, köztük a Világélelmezési Program (WFP), az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Nemzetközi Gyermekalap (UNICEF) és az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) által összeállított dokumentum szerint a világ lakosságának csaknem 10 százaléka, vagyis mintegy 828 millió ember nem jutott elegendő élelmiszerhez tavaly, ami 46 millióval több a tavalyelőttinél és 150 millióval több a 2019-esnél. Az azt megelőző években, 2015 és 2019 között az éhezők száma nagyrészt változatlan szinten volt.