Putyin: az USA háborúba akar csábítani minket

Ezt Putyin az Orbán Viktorral való személyes találkozó után, sajtótájékoztatón fejtette ki.

2022. február 2., 07:52

Szerző:

Az utóbbi időben Vlagyimir Putyin orosz elnök feltűnően kerülte a közvetlen megnyilvánulást az ukrajnai krízissel kapcsolatban, ám kedden, hat hét hallgatás után egy komolyabb váddal jelentkezett. Szerinte ugyanis a Nyugat háborús helyzetet akar teremteni Ukrajnában, és az orosz követeléseket „szándékosan figyelmen kívül hagyja” – írta a Reuters

„Képzeljük csak el, hogy Ukraja NATO-tagország, és katonai hadműveleteket indít [a Krím visszaszerzésére]. Ebben az esetben háborúzzunk a NATO-val? Erre gondolt esetleg bárki? Nyilvánvalóan nem.”

Moszkva jelenleg körülbelül százezer katonát állomásoztat az ukrán határ közelében, és a két ország közötti feszültség egyre csak nő tavaly november óta. A nyugati szövetségi rendszerek Oroszországot agresszióval vádolják, Oroszország viszont tagadja, hogy bármilyen katonai műveletre készülne, Ukrajnát és a NATO-t gyakran provokációval vádolva.

(Kiemelt kép: A Kreml által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök (j) tárgyalása Moszkvában 2022. február 1-jén. Fotó: MTI/Kreml)