Pánik uralkodik a benzinkutakon

Már csaknem 800 forint egy liter üzemanyag Romániában.

2022. március 10., 06:34

Szerző:

Az emberek megrohamozták a benzinkutakat Romániában, miután internetes fórumokon, Facebook-csoportokban kezdett el terjedni annak a híre, hogy a következő napokban jelentős üzemanyag-drágulás várható – írja a Maszol.ro.

A futótűzként elterjedő információ hatására az erdélyi benzinkutakon megpezsdült az élet: a sofőrök igyekeznek elegendő tartalékot felhalmozni a most még átlagosan 7,5–7,8 lej (600 forint) közötti áron kapható benzinből és gázolajból. Bihar megyében van, ahol már 11 lejt is elkérnek az üzemanyagért. 

Közben az energiaügyi miniszter szerint Romániában nincs gond a benzinkutak üzemanyag-ellátásával, a romániaiaknak nem kell pánikba esniük. A miniszterelnök pedig ellenőrzéseket rendelt el a töltőállomásoknál.

A Bihar megyei Belényes városában lévő MOL-partner benzinkúton készült fényképek alapján dél körül 11 lejt, délután pedig már 11,10 lejt kértek el a benzin és a gázolaj literjéért. A Maszol megkereste a MOL Romániát, ahonnan megtudtuk, a kőolajipari vállalat egyelőre nem nyilatkozik a kialakult helyzetről. Ugyanakkor nem cáfolták – de nem is erősítették meg – a belényesi MOL-partner benztinkúton lefényképezett ártáblán szereplő információkat. 

Eközben szinte valamennyi erdélyi és partiumi városból olyan híreket kaptunk, hogy hatalmas sorok alakultak ki a töltőállomásoknál, az emberek elindultak teletankolni autójukat „a most még elfogadható áron” kapható üzemanyagból. Nagyváradon, Aradon és Kolozsváron is szinte pánikszerű a hangulat, aki csak tud, most elindult és sorban áll, hogy üzemanyaghoz jusson. 

Szerda este Facebook-oldalunkon cikkünkhöz rengeteg hozzászólás érkezett, voltak, akik azt írták, hogy az egész áremelkedés hazugság, mások azonban csakhamar megcáfolták ezt, sőt arról is beszámoltak, hogy miközben sorban álltak tankolásra várva, a szemük előtt változott a kifüggesztett ár, sőt sokan fényképet is megosztottak hozzászólásukban Erdély számos pontjáról, hogy jelentősen nőttek az árak akár a tegnaphoz képest is. Eközben az energiaügyi miniszter azt nyilatkozta, nincs ok a pánikra, az ország rendelkezik elegendő üzemanyag-tartalékkal és az árak nem nőnek. 

Marosvásárhelyen dugók alakultak ki a várakozók miatt

Marosvásárhelyi kollégánknak több mint negyven percet kellett várnia az egyik Rompetrol kútnál, hogy sorra kerüljön, de utána is folyamatosan érkeztek az autósok és hatalmas sorok alakultak ki.

Székelyföldön sem jobb a helyzet

Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön ugyancsak autósorok kígyóznak a töltőállomásoknál. A helybéleik egymásnak adják a drágítás hírét, mások pedig a közösségi médiában terjedő, egyelőre meg nem erősített információk hatására döntöttek úgy, hogy annyi üzemanyagot vásárolnak, amennyi csak tudnak.

Egy vicces videó is kering a közösségi médiában, amelyben az atyafi elmagyarázza: ő bizony 50 lejre tankol.

(Kiemelt kép forrása: Facebook)

15:54

A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat – hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.

15:19

Bernie Ecclestone golyót is vállalna az „első osztályú” Vlagyimir Putyinért, szerinte nem szándékosan öltek meg több ezer civilt az oroszok. A Formula-1 korábbi vezére egyúttal megérti Volodimir Zelenszkijt, mert humorista volt, az ukrán elnök szerinte vissza szándékozik térni a szakmájához.

14:21

Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel-fehérorosz határon. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ebből az alkalomból csütörtökön az ukrajnai háború előjelének nevezte a tavaly ősszel Minszken át Lengyelországba tartó migrációs hullámot.