Pánik Oroszországban, óriási blamázs Putyinnak

Nagyon kellemetlen lehet a moszkvai vezetésnek a saját területeit ért támadás Ukrajna felől, melyet ráadásul Kreml-ellenes orosz szabadcsapatok vállaltak magukra – ez derül ki az Oroszország elleni támadás visszhangjából. 

2023. május 23., 08:59

Szerző:

A belgorodi régióban kialakult helyzet pánikot keltett és következetlenséget váltott ki az orosz információs térben – írja legfrissebb jelentésében az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete (ISW), melyet az Index szemlézett. Az orosz haditudósítók és -bloggerek megragadták azt a tényt, hogy az Orosz Önkéntes Hadtest (RDK) és a Szabadságot Oroszországnak légió (LSR) nagyrészt oroszokból áll, és Oroszország árulóinak nevezték őket. 

Az ISW szerint az, hogy az orosz háborúpárti bloggerekben aggodalmat keltettek a belgorodi események, valamint az, hogy az orosz propaganda még mindig nem tud egységesen kommunikálni a kialakult helyzetről, azt jelzik, hogy a támadás váratlanul érte Oroszországot.

Igor Girkin, az orosz hadsereg korábbi tisztje – aki napjainkban hadibloggerként követi és kommentálja a háborút – egy Telegram-posztban kritizálta az orosz hadvezetést és a hírszerzést amiatt, hogy nem tudták megelőzni a Belgorodi terület ellen hétfőn, orosz önkéntesek által indított támadást.

„Nos, kijelenthetjük, hogy a hírszerzésünk (az összes intézmény) csillagos ötösre vizsgázott” – írta gúnyosan Girkin, majd azt is hozzátette, hogy szerinte könnyen előrelátható lett volna ez a támadás – mások mellett még ő is figyelmeztetett arra korábban, hogy ez megtörténhet.

„És mi történt? Megtámadtak minket. Ráadásul úgy fest, hogy sikerrel, bejutottak. Úgyhogy most kiszoríthatjuk őket, és közben megsemmisíthetjük a saját településeinket. Röviden: szép munka volt! [...] Csak így tovább!”

– írta az orosz hadsereg egykori tisztje.

(Kiemelt képünk: Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Szergej Sojgu védelmi miniszter a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én. Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 77. évfordulóját. MTI/EPA/Makszim Sipenkov)