Ötvenezer új fertőzött egy nap alatt

A felét az omikron okozta.

2021. december 22., 06:17

Szerző:

Spanyolországban már legalább 5 585 054 ember fertőződött meg a koronavírussal, az új esetek csaknem felét az omikron variáns okozza, írja az MTI. 

24 óra alatt 49 823 fertőzést vettek nyilvántartásba. Az El País című újság szerint ez a legmagasabb napi növekedés a járvány egész ideje alatt. A hatóságok adatai szerint a 47 milliós országban eddig 88 887 beteg halt meg, az utóbbi egy napban 94. A december 6-a és 12-e között diagnosztizált új esetek 47,2 százaléka az omikron variánshoz köthető – derült ki az egészségügyi tárca adataiból.

A kormány szerdán rendkívüli ülést tart a régiók egészségügyi kérdésekért felelős vezetőivel, hogy további intézkedéseket mérlegeljen az omikron variáns keltette megbetegedések új hullámának kezelésére. 

A dél-európai országban tavaly december végén oltási kampány indult. A 12 évesnél idősebb spanyolok mintegy 90 százaléka már két adag vakcinát kapott.

Ennek ellenére az utóbbi időben a fertőzés aránya ismét jelentősen emelkedni kezdett. Az ország különböző régióiban a hatóságok új intézkedéseket foganatosítottak a járvány megfékezésére.

A 17 autonóm tartományból mostanra 10-ben, valamint a 2 észak-afrikai autonóm városban is úgy döntöttek, hogy bizonyos nyilvános helyekre csakis védettségi igazolvánnyal lehet belépni. Jellemzően az éjszakai zenés-táncos szórakozóhelyeket érinti ez a követelmény.

Az északkeleti Katalónia, az ország egyik legnépesebb régiója kedden bejelentette, hogy bírósági jóváhagyást kér az új korlátozásokra, köztük a csütörtökről péntekre virradó éjjel 1-től 6 óráig tartó kijárási tilalomra és a szórakozóhelyek bezárására. A Kanári-szigetekre pedig belföldről is csak az utazhat be, aki oltással vagy negatív koronavírusteszttel rendelkezik.

(Kiemelt kép: a spanyol miniszterelnök, Pedro Sanchez 2021. október 25-én Madridban. Fotó: Oscar Del Pozo / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.