Csillapíthatatlan orrvérzése van? Kapaszkodjon meg vagy üljön le!

Megállíthatatlan orrvérzés miatt ment orvoshoz egy kaliforniai férfi, ahol kiderült, hogy hónapok óta 150 lárva él a fejében.

2024. február 28., 21:38

Szerző:

A jacksonville-i orvosok 150 élő, lárvaállapotban lévő bogarat távolítottak el a hónap elején egy rákbetegségből korábban felépülő páciens orrából és orrmelléküregéből – írja a New York Post alapján a 24.hu. Az állandó orrvérzés oka az volt, hogy a bogarak a férfi szöveteiből táplálkoztak.

A férfi, akinek a személyazonosságát nem fedték fel, már október óta rosszul érezte magát, de csak február 9-én duzzadt meg annyira az arca és az ajkai, hogy kórházba menjen a panaszaival.

„Orrvérzésem lett, állandó orrvérzés. Még a mosdóba sem tudtam elmenni anélkül, hogy ne kezdett volna el vérezni az orrom” – mesélte a férfi, majd azzal folytatta, hogy amikor megvizsgálták, a kezelőorvosa azt mondta neki, hogy „mozgást lát” az orrában.

Kamerával fedték fel az állandó orrvérzés okát

A vizsgálatot elvégző orvos, Dr. David Carlson úgy emlékezett vissza, hogy amikor elkezdték kamerával szondázni a férfi orrát, akkor még csak egy tucatnyi lárvát fedeztek fel benne, amik a páciens orrából és orrmelléküregéből táplálkoztak. A bogárlárvák elhalt szövetei és ürüléke pedig komoly gyulladást okozott a férfi arcában.

„A méretüket tekintve voltak eltérések, de a nagyobbak akkorák voltak, mint a kisujjam vége” – mondta Carlson az undorító kártevőkről. Az orvos visszaemlékezése szerint egyes lárvák még csak kotorásztak és táplálkozási helyet kerestek maguknak az orr belsejében, míg más lárvák már bele rendesen voltak fúródva a szövetekbe. (A vizsgálatról készült felvételt csak nagyon erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk.)

A műtőben először a lehető legegyszerűbb módszerrel próbálkoztak, de a lárvák túl nagyok voltak ahhoz, hogy csak úgy ki tudják őket szívni egy megfelelő eszközzel. A nagyméretű lárvák egy része pedig még el is tömítette a berendezést – ezért az orvosoknak végül más eszközökkel kellett eltávolítaniuk a lárvákat a férfi fejéből.

Akár bele is halhatott volna

„A lárvák közvetlenül a páciens koponyaalapjához értek, közvetlenül az agya alatt voltak, és ha átmentek volna rajta, akkor akár meg is ölhették volna”

– érzékeltette a helyzet komolyságát a kezelőorvos.

Az sajnos egyelőre nem világos, hogy pontosan milyen bogár lárvái voltak a férfi orra alá borsot törő ízeltlábúak, ezért az azonosítások érdekében mintát küldtek belőlük egy járványtani szakértőnek.

Dr. David Carlson pedig azt állította, hogy a hosszú fül-orr-gégészi pályafutása során még nem találkozott ilyen esettel. Olyannyira, hogy arról se tud, hogy az Egyesült Államokban bármikor is dokumentáltak volna hasonló fertőzést.

Bár a járványszakértői vizsgálat még várat magára, az amerikai bulvárlap szerint a férfi légynyüvességet kapott, ami az elsősorban a juhokat megtámadó légylárva-fertőzés neve.

A floridai betegnek pedig 30 évvel ezelőtt eltávolítottak egy rákos daganatot az orrából, ezért nemcsak az immunrendszere gyengébb az átlagosnál, hanem olyan nyitott területek is vannak az orrüregében, amik tökéletesek menedéket nyújtottak a lárváknak.

A vizsgálat után a férfi speciális parazitaellenes öblítést kapott az orrába, és várhatóan teljesen felépül majd.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.