Moszkva felfüggeszti a hivatalos amerikai látogatásokat, miután az FBI kihallgatott egy orosz képviselőnőt

2019. október 9., 14:07

Szerző:

Oroszország felfüggeszti parlamenti képviselőinek amerikai látogatásait, miután az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a hétvégén kihallgatta Inga Jumaseva képviselőt – közölte Anasztaszija Kasevarova, az Állami Duma (parlamenti alsóház) elnökének tanácsadója szerdai Telegram-bejegyzésében.

Az Egyesült Államokba diplomata útlevéllel és érvényes amerikai vízummal utazó Jumasevát szombaton a New York-i JFK nemzetközi repülőtéren feltartóztatták és egy órán át kihallgatták az FBI emberei.

A képviselőnő, aki az amerikai kongresszussal való kapcsolattartás koordinátora az orosz alsóházban, Kaliforniába tartott a Fort Red elnevezésű, évente megrendezett társadalmi diplomáciai fórumra.

Moszkvai bejelentés szerint egyébként az erre az eseményre készülő orosz küldöttség több diplomata tagja nem kapta meg az amerikai beutazási engedélyt.

– Az egyesült államokbeli hivatalos látogatásokat mindaddig felfüggesztjük, amíg az Egyesült Államok hatóságai hivatalos magyarázatot nem adnak arra, hogy miért vallatta Jumasevát egy órán át a New York-i repülőtéren az FBI, és ameddig hivatalosan bocsánatot nem kérnek

– írta Kasevarova.

– Kérdéseket feltenni, az Állami Duma képviselőjét kikérdezni a választóknak és az orosz erőszakszervezeteknek van joguk – tette hozzá.

A tanácsadó szerint Anatolij Akszakov, az alsóház pénzpiaci bizottsága elnökének amerikai látogatását már törölték. A kérdést a ház tanácsa hivatalosan szerdán vitatja meg.

A Jumaseva-ügy miatt a washingtoni orosz nagykövetség és a moszkvai külügyminisztérium kifejezte tiltakozását, Vjacseszlav Vologyin, a duma elnöke pedig az amerikai titkosszolgálatok cinikus provokációjakén" értékelte a történteket.

Korábban, szeptember elején a moszkvai amerikai konzuli képviselet tíz, az ENSZ-közgyűlés 74. ülésszakára tartó orosz diplomatának, valamint Dmitrij Rogozinnak, a Roszkoszmosz vezetőjének, Leonyid Szluckijnak, az orosz parlament külügyi bizottsága elnökének, illetve a felsőház külügyi bizottsági elnökének, Konsztantyin Koszacsovnak nem adta meg a beutazási engedélyt.