Nyolc szurkolót tapostak agyon egy focimeccs előtt

Káosz tört ki a mérkőzésen.

2022. január 25., 16:50

Szerző:

Az Afrikai Nemzetek Kupáján legalább nyolcan meghaltak egy kameruni futballstadionban – írja a BBC.

Legalább nyolc ember meghalt és 38 megsérült a kameruni labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája-mérkőzés előtt történt tömegkarambolban. Videókon látható, amint sikoltozó szurkolókat szorítanak össze a fővárosban, Yaoundéban található Paul Biya stadion egyik bejáratánál. A megrázó felvételek itt és itt tekinthetők meg.

Szemtanúk azokról a stadion előtt zajló kaotikus jelenetekről számoltak be, amint több ezer szurkoló küzdött a bejutásért. Állítólag több mint 50 000 ember próbált meg részt venni a mérkőzésen. A stadion befogadóképessége 60 000 fő, de a Covid-korlátozások miatt a mérkőzésre nem lehetett volna több mint 80 százalékban megtölteni.

A halottak között két – 6 és 14 éves – gyermek van, hét ember pedig súlyosan megsérült.

Paul Biya kameruni elnök vizsgálatot rendelt el a „tragikus incidens" miatt. Az Afrikai Labdarúgó Szövetség (Caf) is vizsgálatot indított.

A közösségi médiában közzétett képek azt mutatják, hogy a szurkolók átmásznak a kerítéseken, átrohannak az ellenőrzőpontokon, és eszméletlen szurkolókat taposnak el. Másokon az látszik, hogy egyesek megpróbálják újraéleszteni szurkolótársaikat.

(Kiemelt kép: a Port-Gentil Stadion a 2017-es Afrikai Nemzetek Kupája negyeddöntőjének Egyiptom-Marokkó labdarúgó-mérkőzése előtt. Fotó: Justin Tallis / AFP)