Nyárra elfogyhat Európában az üzemanyag

Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) igazgatója szerint az olajpiac helyzete miatt Európában idén nyáron üzemanyaghiányos időszakok fordulhatnak elő.

2022. május 31., 14:21

Szerző:

Az olajpiac helyzete miatt Európában idén nyáron üzemanyaghiányos időszakok fordulhatnak elő - mondta Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) igazgatója a német Spiegelnek, írja a 444.hu. 

“Amikor Európában és az Egyesült Államokban elkezdődik a nyári főszezon, az üzemanyagigény emelkedni fog. Ekkor jöhet a hiány: például gázolajból, benzinből vagy kerozinból, különösen Európában.”

– fogalmazott az igazgató. Birol szerint a mostani energiaválság sokkal nagyobb, mint a hetvenes évek olajsokkjai és várhatóan tovább is tart majd belőle a kilábalás.

“Akkor csak az olajról szólt a dolog. Most viszont egyszerre van olajválság, gázválság és elektromosáram-válság”

– nyilatkozta az Energiaügynökség igazgatója.

 

(Kiemelt kép: Egy dolgozó helyére teszi a töltőpisztolyt tankolás után egy OMV töltőállomáson a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron 2017. január 25-én. Fotó: Mohai Balázs/MTI)

08:29

A demokráciák erősödtek az első, 15 hónapja tartott demokrácia csúcstalálkozó óta az akkor tett vállalásoknak is köszönhetően – jelentette ki az Egyesült Államok elnöke a Csúcstalálkozó a demokráciáért elnevezésű nemzetközi virtuális konferencia nyitónapján szerdán.

2023. március 29., 19:40

A francia kormány szerdai ülésén úgy döntött: megtiltja a 14 éven aluliak számára az elektromos roller használatát, és szigorítja a szabálysértési büntetéseket a városi közlekedésben gyakran kaotikus helyzeteket teremtő és szenvedélyes vitákat kiváltó közlekedési eszköz használatának jobb szabályozása reményében.